Archiv rubriky: Chemie je všude kolem nás

Proč vajíčko vařením ztuhne?

Napadlo vás někdy zamyslet se při vaření vajec nad chemickými změnami pod skořápkou? Jak je možné, že z průhledného tekutého bílku vznikne bílek bílý a tuhý? Není to kouzlo, je to chemie! Vzpomenete si na pojem denaturace? Vajíčko je bohaté na bílkoviny

Jak to jenom funguje?

Napadly vás někdy otázky typu: Proč chleba padne na zem vždycky špatnou stranou? Nebo: jak je možné že se šlehačka ušlehá zrovna do pěny? A jakto že stačí malinko a šlehačka se tzv. přešlehá? Proč vajíčko vařením ztuhne? Moje děti

Rychlosoutěž o hodnoutnou cenu!

Máme tu rychlosoutěž o hodnotnou cenu – puzzle s periodickou tabulkou prvku! Jak vyhrát? Stačí odpovědět jako první na otázku: Kolik mléčného tuku musí mít minimálně máslo, aby se mohlo nazývat máslem? Pište do zpráv na FB. První správná odpověď

Logické potraviny

Kamarádka mi nedávno řekla, že by ráda jedla zdravě, ale že je to prostě drahé. A hned mi dala několik několik dobrých argumentů: celozrnná mouka je minimálně třikrát dražší, farmářské trhy jsou často s vysokohorskou přirážkou, bio výrobky bývají zcela

Slanina – anebo taky něco úplně jiného

Je tohle ještě vůbec slanina? Jasně že ano, ale některé suroviny bych si klidně odpustila. Nevýhoda nákupu online je, že není možné u všech výrobků číst předem složení a dobu spotřeby, vybrat si podle vůně, vzhledu aj… Nejlepší složkou je

Top