Archiv rubriky: Chemie je všude kolem nás

Jak fungují emulgátory?

Všimli jste si, kde všude se nachází emulgátory? Jsou ve výrobcích, kde byste je možná vůbec nečekali. Jsou to tzv. éčka (E322 až E349), o nich jsem psala už ale dost. Proč se emulgátory do potravin dávají, kde se přirozeně

Ocet

V minulém díle jsem se zaměřila na pokus s čerstvým červeným zelím a jeho vlastnosti v měnícím se pH. Pokus jsem doma zkoušela i s octem a když už jsem láhev  držela v ruce, nápad byl na světě. Už jsem

Kouzelné červené zelí

 Zelí mě baví! Přivedla mě k němu paní Ing. Květoslava Stejskalová, CSc. z Akademie věd při přednášce na téma jak popularizovat chemii. Červené zelí popsala jako super bezpečný  pHmetr pro školní pokusy. Není novinkou, že je zelí strašně dobré čerstvé i vařené a

Na barvu zásadně zásadou

Tak už je to za námi. Se synáčkem jsme obešli sousedovic dcerky a vykoledovali krásně barevná vajíčka. Barvu vykouzlila potavinářská barva. Dá se využít na barvená vajec, dá se s ní obarvit třeba i poleva na zdobení perníčků. Nejde o

Top