Četli jste už poplašné zprávy o potencionálně rakovinotvorných, genotoxických, neurotoxických akrylamidech v hranolkách z mekáče? Využívají se při výrobě plastických hmot a my je jíme!!! Fajn, chce to klid a nohy v teple. Arylamidy jsou totiž složkou snad všech potravin s křupavou kůrkou – zlatavý bochník chleba, osmažený bramborák (viz foto), sušenky, hranolky, káva atd. Jde o látku, která vzniká během pražení, pečení, či smažení v rostlinných potravinách bohatých na škrob. Pravidelně se kontroluje jeho obsah i v pitné vodě, protože při čištění vody se používají polymery na bázi akrylamidu jako součást čištění.
Akrylamidy rozhodně nejsou zdravé a ano, jsou potencionálně karcinogenní. I proto není dobré jíst připálenou zeleninu, chipsy a jiné pochoutky. Je také vyvíjen značný tlak na výrobce, aby snižovali obsah ve svých výrobcích jak to jen jde (ale doma u trouby nám teda naštěstí kontrolor nestojí a nehlídá). Není možné vynechat z jídelníčku všechny potraviny, co mají zlatavou kůrčičku, nebo nepoznaly teplo trouby. Omezil by se tím značně výběr a tím i pestrost stravy. A já si svět bez chleba a jeho kůrky teda moc představit asi neumim:)
A ještě historka pod čarou. Ve skriptech Chemie potravin II jsem našla historku o tom, jak v roce 2002 objevili Švédi akrylamid v potravinách. Při výstavbě železnice ve Švédsku se stala nehoda, při které unikl akrylamid do životního prostředí, vyvolal akutní neurotoxické problémy u dělníků i zvířat. A když se zjišťovalo, co vše bylo zasaženo, objevilo se v tepelně zpracovaných potravinách nesouvisejících s nehodou, že obsahují akrylamid také.