Zdravé vánoční mlsání, jde to vůbec?
Pokud považujete za pamlsek ovoce, zeleninu, luštěniny a vlákninu, pak určitě ano. Ale pokud máte na mysli cukroví, pak si řekněme upřímně: Pojem zdravé cukroví si prostě odporuje. Samo slovo cukroví totiž v sobě nese odpověď. Cukr! A ten zdravý není, ani hnědý, ani třtinový a ani vitamín C v citronové polevě to nezachrání. Kouzlo vánočního zdravého mlsání tkví v množství. Pár kousků jednorázově nic nezkazí, patří to k Vánocům. Tím mám na mysli nežrat cukroví už před adventem a během něho :).
Jsou cukrovinky, které jsou vyloženě zdraví škodlivé (obsahují nekvalitní trans nenasycené mastné kyseliny , ořechy s plísní, žluklé krémové náplně) a cukrovinky, které se snaží přinést alespoň nějakou přidanou hodnotu(ty se v pekárně mezi cukrovím na váhu asi moc často najít nedají).
Já jsem letos objevila žitné perníčky a je to pro mě asi objev roku. Peču perníčky minimálně deset let, ale až letos jsem zjistila, že ty žitné jsou oproti těm pšeničným ještě chutnější, měkčí a prostě mnohem lepší. Pokud perníčky ozdobíme před vložením do trouby ještě mandličkama, pak nebudou potřebovat cukrovou polevu a budou tradiční a výrazně zdravější, nebo spíše výrazně méně nezdravé.
A zde je můj recept (máme velkou rodinu, dělám proto rovnou z kila… jsme zas u toho množství:) )
- 1 kg žitné mouky
- 500 g cukr moučka
- 400 g medu
- 4 vejce
- půlka sáčku kypřicího prášku do perníku, nebo bezfosfátový kypřicí
prášek a koření na perníčky…tady se fantazii meze nekladou.
Vytvořit těsto ze všech ingrediencí klidně nechte dětské ruce, ty umí udělat divy a přitom podpoříte psychomotorický vývoj. Pokud je budete dělat sami, pak doporučuji během hnětení decku červeného na krvinky. Nechte těsto přes noc uležet v lednici (po náročném hnětení a víně je dobré nechat odpočinout nejen to těsto). Druhý den bude vše jednodušší :D. Pečte na cca 160 -180 °C a už žádné víno, ať to nepřipálíte!
No a teď už jen vydržet do Vánoc! Přeji vám klidný advent.
