Vodní meloun je prostě nej!

Včera jsem si koupila 4 kila zeleniny z čeledi tykvovitých. Myslím, tím půlku naprosto luxusně voňavého červeného zralého melounu vodního, bratra klasické okurky. Existuje jen pár druhů zeleniny, pro které stojí za to žít a vodní meloun mezi ně rozhodně patří.
Kromě toho, že je strašně lahodný a tak akorát sladký, tvoří ho především voda. Zbytek tvoří sacharidy (cca 8 %, z nichž nezanedbatelná část je vláknina), 1 % tvoří bílkoviny a zbytek vitamín A (díky němu je červený), vitamín C, železo, draslík a vápník. Lze si snadno dopočítat, že voda v melounu zabírá kolem 90 % a to je super. Hodně zasytí, nadopuje nás vlákninou, vitamíny a trochou minerálů, přinese úsměv na rtech a ještě po něm není snadné přibrat. Na druhou stranu, dát 29 korun za tolik vody je trochu nefér, ale když ono je to tak dobré a nejde vydržet na hlavní sezónu, kdy bude cena nižší…
A co pecičky – vyplivnout nebo rozkousat? Podle http://nutritiondata.self.com/ obsahují sušené pecičky 50 % tuku, což už tak lichotivé není. Obsahují ale i významné množství niacinu (B3), thiaminu (B1) a kyseliny listové a jsou dobrým zdrojem minerálních látek. Takže v komibanci s vysokým obsahem vody v melounu není namístě se trochy tuku bát.
Takže přátelé, já hlasuju pro meloun, obzvláště v těhle vedrech! Mít doma meloun v záloze se vždycky hodí…