To je teda hummus
Dostala jsem od kamarádky Mady ozkoušný recept na hummus. Jméno zní nevábně, ale jde o naprosto zdravou potravinu jejichž základem je cizrna. Uvádím ho zde jako tip na zdravou a chutnou svačinu do školy či do práce. Může posloužit i jako rychlá večeře, či občerstvení na party (chutná výborně k pivu, takže sbohem preclíky!).
Co budete potřebovat:
- 200g cizrny (uvařené/z plechovky),
- 100 ml sezamové pasty (tahini) – lze ji sehnat ve větších obchodech, či v potravinách se zdravou výživou,
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 3 lžíce panenského olivového oleje,
- 2 stroužky lisovaného česneku,
- sůl a indický kmín dle chuti.
Jak na to:
- Všechno smíchat a rozmixovat (před mixováním dejte pár kuliček cizrny vedle, poslouží k ozdobení). Pokud bude směs příliš hustá, přidejte trochu vývaru z cizrny.
- Můžete podle libosti dochutit paprikou, nebo koriandrem, nebo trochou karamelizované cibulky…
- Podávejte jako dip s pita chlebem nebo tyčinkami mrkve a řapíkatého celeru.
Dobrou chuť!