Cizrnové palačinky
Dnešním receptem završím povídání o cizrně. Jistě už víte, že je cizrna hotový poklad v kuchyni. Že se hodí nejen do polévky vás přesvědčím v dnešním díle. Palačinky jsou u nás doma velmi oblíbené, jenže od té doby, co kvůli naší nejmladší holčičce omezujeme bílou mouku se nám to malinko zkomplikovalo. A tak jsem musela sáhnout po alternativním řešení a zkusila jsem použít cizrnovou mouku. A ono to šlo! Celý fígl tkví v nahrazení pšeničné mouky moukou cizrnovou. Zkoušela jsem to úplně bez bílé mouky, ale nad tím děti trochu frfňaly.
Co budete potřebovat pro 4 hladové krky?
- 300 ml mléka
- 1-2 vejce
- špetka soli
- 50 g hladké mouky
- 150 g cizrnové mouky
- olej na pomazání pánvičky
Jak na to?
- Vše smíchejte v míse velmi důkladně. Mouka má tendenci hrudkovatět, ale pečlivým mícháním aspoň před samotným jídlem vydáte trochu energie z těla pryč).
- Nechte vše odstát v lednici (ideálně 20 minut, jenže kdo to má vydržet).
- Smažte na mírném ohni.
- Rolujte ještě zavlažna. Studené se mohou malinko lámat na okrajích.
Na co si dávat pozor?
Cizrna obsahuje cis-nenasycené mastné kyseliny. Pokud bychom palačinky smažili při příliš vysokých teplotách, bylo by zde jisté riziko, že příjdeme o nutričně cenné látky. Smažte na sádle, případně rafinovaném oleji. Ale stačí malinko jen aby se palačinky nelepily. Obyčejně spotřebuju dvě až tři polévkové lžíce na celé těsto. Používám k roztírání štěteček, ten vynález se mi moc líbí.
Když už si připravíte zdravější variantu palačinek, nezkažte si to kopou cukru ve formě nekvalitní marmelády, kakaa a podobně. Dávám do náplně ráda tvaroh s medem, posypávám ovomaltinou. Ráda bych rodinu naučila i na slané náplně, ale zatím je tento boj zcela neúspěšný.