Cizrnová polévka

Tak a je to tu, slíbená jednoduchá cizrnová polévka se na vás už těší. Receptů jsem našla hodně. Některé byly složitější, jiné se neobešly bez bujónu v kostce a jíšky z mouky. Tak to ode mně rozhodně ale nečekjte.
Co budete potřebovat:
- 200 g cizrny
- mrkev a celer
- kapku olivového oleje
- sůl, pepř.
Jak na to:
- Před samotným vařením je potřeba cizrnu namočit (do neosolené vody!). Podle pokynů na obalu stačí hodina, ale obvykle ji namáčím ráno a v poledne vařím.
- Vodu po namáčení slijte (obsahuje plynutvorné oligosacharidy-jsou sice zdraví prospěšné, ale děti po nich trochu trápí bříška).
- Vaříme v nesolené vodě do změknutí. Tedy cca jednu hodinu.
- A to jsme skoro u u cíle. Vše rozmixujeme, přecedíme přes jemné sítko a osolíme a podáváme zakápnuté olivovým olejem.
Mám ráda, když se dá pár kuliček cizrny vedle a do polévky se pak dají celé na ozdobu. Ale děti tak poznají, že je to cizrna a nechtějí to ani ochutnat… Přitom rozmixované jí tu polévku tak rády. Recept je opravdu jednoduchý, přitom
Tipy na závěr
- Slupky cizrny obsahují právě ony plynutvorné látky. Lze se jich celkem chytře zbavit. Po vaření kuličky rychle zchlaďte studenou vodou a promněte v dlaních. Slupky půjdou krásně dolů. Nemusíte dělat kuličku po kuličce. Stačí vzít menší množství do dlaní a mnout (je to celkem příjemná masáž). Slupky zůstanou plavat na vodě a cizrna půjde ke dnu. Slupky odstraňte.
- Znáte finger food? Moje děti nemají rády cizrnu. Ale ciznrové bonbonky ano. Stačí říct, že jsou to bonbonky a snědí to naposezení. A já je mám taky ráda. Večer jsou výrazně zdravější než pojídání chipsů a sušenek. Finger food je jídlo, které se dá jíst bez příboru. A cizrna je skvělým příkladem zdravé varianty.
Tak a ciznové palačinky až zase někdy příště 🙂
0 Comments on “Cizrnová polévka”