Cizrnový poklad
Cizrna je v našich končinách poněkud opomíjenou potravinou. Jde o luštěninu, která je snadno dostupná, cenově přijatelná, zdravá a hlavně chutná. Možná budí trochu nedůvěry, protože to není tradiční české jídlo. Navíc jde o luštěninu, která třeba u dětí (nebo našich partnerů či manželů) nebývá vždycky oblíbená. Ale předsudky s klidem stranou. Snad se mi podaří vás během pár následujícíh řádků přesvědčit, že stojí zato jí alespoň ochutnat.
Například průměrný Egypťan má údajně cizrnu velmi v oblibě i ve formě nezralých zelených semínek, které si dává třeba na svačinku. A oné svačince říká Malana. Cizrna se jí i sušená a vyrábí se z ní i mouka. Mouka se používá například na chléb, sušenky. Já jí používám třeba i na palačinky. Většina pokrmů se připravuje zcizrny vařené (například hummus, polévka). Oblíbená je i smažená varianta-falafel. Cizrna má méně výraznou oříškovou příchuť, dá se tedy použít na sladko i naslano.
Velkou výhodou je bezpochyby nutriční složení. Obsahuje totiž 2,6 % tuků, z toho hlavní podíl tvoří cis-nenasycené mastné kyselin (včetně omega 3 i omega6!). Z výživového hlediska už jen díky správnému zastoupení tuků bychom jí měli opěvovat. Dále obsahuje 27,4 % sacharidů, z toho jen šestina tvoří cukry (tedy 100 g obsahuje necelou kostku cukru) a pětinu tvoří vláknina. Bílkoviny tvoří 9 % cizrny. A i zde by srdce výživáře mohlo zajásat. Neboť je zde zastoupení aminkyselin velmi široké. Navíc je cizrna významným zdrojem kyseliny listové, vitamínu C i vitamínů rozpustných v tucích, nezanedbatelný je i obsah minerálních látek Mg, Ca, Mn, Fe, P, K. (Procenta uvedená v tomto odstavci jsou uvedená pro zralou vařenou nesolenou cizrnu).
Složení cizrny s sebou nese i pozitiva pro zdraví člověka: vysoký podíl vlákniny v kombinaci s cis-nenasycenými mastnými kyselinami a vysokým obsahem bílkovin je zaručeným ternem. Pravidelnou konzumací budete bojovat proti civiliačním chorobám (jako cukrovka, obezita, infarkt, rakovina tlustého střeva) budete mít hezčí vlasy i pokožku.
Příště vás naučím jednoduchou cizrnovou polévku. Receptů s cizrnou nosím v hlavě hodně. Jestli jsem vás ještě ke koupi pytlíčku s cizrnou nepřesvědčila, tak vás na ní určitě stejně brzy nalákám :).
Zdroje
- http://nutritiondata.self.com/
- Alajaji, S.A., El-Adawy, T.A.: Nutritional composition of chickpea (Cicer arietinum L.) as affected by microwave cooking and other traditional cooking methods. Journal of Food Composition and Analysis (2006).
0 Comments on “Cizrnový poklad”