Miluju podzim, není konečně to nesnesitelné horko! Navíc je sezóna jablek, hrušek, ale hlavně dýní! Až loni jsem se odhodlala a koupila jsem si první kousek. Do té doby pro mě byla znamením americké kultury a halloweenu. Jak já se ale unáhlila! Po jejím rozkrojení jsem s údivem lamentovala nad tím, že tam je vlastně tolik pecek, že na jídlo nezbyde snad nic. To jsem totiž netušila, jak ty pecičky po opražení chutnají dobře. Od začátku září máme doma minimálně jednu dýni v zásobě. Dýně není jen ta oranžová (hokaido, kterou mají nyní skoro v každém zelinářství). Jsou to různé druhy a barvy, které mohou ozdobit naše podzimní interiéry.
Složení
Není jen krásná na pohled, ale hlavně je strašně dobrá a plná vitamínů. Na www.dyne-hokaido.cz uvádí tyto nutriční hodnoty na 100 gramů:
Kalorie | 37 kcal |
Sacharidy | 8,8 g |
Tuky | 0,23 g |
Proteiny | 8,8 g |
Vláknina | 1,6 g |
Tedy stručně řečeno-málo tuků a dostatek bílkovin a sacharidů (včetně nezanedbatelného obsahu vlákniny) a zbytek je samá voda. To malé množství tuků je skvělé, protože pomáhá vázat vitamíny rozpustné v tucích a tělo je pak umí dobře zpracovat. Prostě parádní surovina pro přípravu skvělého jídla.
Jak už jsem naznačila-dýně je krásně barevná, to znamená, že je plná betakarotenů (provitamín vitamínu A), dále obsahuje vitamíny ze skupiny B a C, ale i spoustu minerálních látek (železo, hořčík a draslík). V čem je tedy tak vyjímečná? Kombinace spousty vitamínů, vlákniny a zároveň vysoký obsah vody dělá z dýne v kuchyni úplný poklad. Zlepšuje imunitu, působí protirakovinně a čistí orgamismus.
Jak jí uskladnit?
V chladnějším, dobře větranén místě (za oknem vypadá náramně). Vydrží tam i několik týdnů, aniž by jevila známky kažení. Ale po rozrkojení už je potřeba jí dát do lednice a spotřebovat během jednoho týdne. Tak dlouho vám tam ale stejně nevydrží.
Dýňová polévka
A na okraj jeden můj oblíbený rychlý recept: Celou dýni rozkrojím, vyberu semínka a dám do hrnce s osolenou vodou (kde už se koupe na másle lehce opražení nakrájená mrkev a cibule). Všechno vařím cca 20 minut a poté rozmixuju. To je celé! Někdy přidám i s kari. Děti mají rády polévku ozdobenou zakysanou smetanou. Manžel jí moc rád nemá, ale když vidí mé nadšení-sní jí taky! 🙂
Moje tchýně jí umí skvělé dýňové zavařeniny a koláče. A jak máte dýni nejradši vy?
[…] článek o dýních najdete na stránkách Jídlo není věda. Můžete se přidat i mezi fanoušky Jído není […]