Sezóna jahod je tu – opravdu?
Je začátek května, čas jahod. Konečně můžeme mít jahody i jinak než poslední pečlivě střežené zbytky loňského džemu a dětskou zubní pastu… Obchodníci se tak aspoň tváří. Navíc jsou ty jahody krásné, červené, velikánské, radost pohledět. Tedy nevím jak vám, ale mě tyhle brzké chutnají spíš jako okurka a jablko dohromady.
Problém je v tom, že není možné, aby šlo o jahody české (no, z ČR být mohou, ale pak budou 100% skleníkové). Obzvláště v tom letošním chladném počasí. Většina jahod touto dobou je z dovozu – ze Španělska, Francie, Brazílie… Ekologická stopa je velká, přestože naši výrobci je umí vypěstovat také, a troufnu si říct, že mnozí i lépe. Bohužel není výjimkou koupit si jahody, které jsou na pohled překrásné, ale po rozbalení zjistíte, že je třetina z nich nahnilá nebo plesnivá. Jistě si říkáte: „Byly drahé, přece je nevyhodím!“
Pokud si takové jahody dáte jednou, nic moc se nestane, ale (jak už jsem několikrát zmínila) opakovaná konzumace nahnilých nebo naplesnivělých potravin je zdraví nebezpečná. Navíc jahody patří mezi tak zvané neklimakterické druhy – to znamená, že po utržení už nedozrají, nezesládnou, prostě nebudou lepší. Pro to všechno sama s jahodami čekám na jejich skutečnou sezónu – odhadem na začátku června – a vám doporučuji to samé. Až ta skutečná sezóna nastane, můžete se těšit na delší článek, třeba i s receptem :-).
Autorem fotografie je Jo Naylor, fotografie je volně použitelná pod licencí CC BY 2.0.
0 Comments on “Sezóna jahod je tu – opravdu?”