Archiv Blogu

Jak fungují emulgátory?

vejce

Všimli jste si, kde všude se nachází emulgátory? Jsou ve výrobcích, kde byste je možná vůbec nečekali. Jsou to tzv. éčka (E322 až E349), o nich jsem psala už ale dost. Proč se emulgátory do potravin dávají, kde se přirozeně

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás, Tuky

Ocet

V minulém díle jsem se zaměřila na pokus s čerstvým červeným zelím a jeho vlastnosti v měnícím se pH. Pokus jsem doma zkoušela i s octem a když už jsem láhev  držela v ruce, nápad byl na světě. Už jsem

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás, Hygiena v kuchyni

Kouzelné červené zelí

 Zelí mě baví! Přivedla mě k němu paní Ing. Květoslava Stejskalová, CSc. z Akademie věd při přednášce na téma jak popularizovat chemii. Červené zelí popsala jako super bezpečný  pHmetr pro školní pokusy. Není novinkou, že je zelí strašně dobré čerstvé i vařené a

Označeno v Chemie je všude kolem nás, Děti a jídlo, Ovoce a zelenina, Tuky

Na barvu zásadně zásadou

Tak už je to za námi. Se synáčkem jsme obešli sousedovic dcerky a vykoledovali krásně barevná vajíčka. Barvu vykouzlila potavinářská barva. Dá se využít na barvená vajec, dá se s ní obarvit třeba i poleva na zdobení perníčků. Nejde o

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás, Cukry a sladidla, Mléčné výrobky, Ovoce a zelenina, Pitný režim, životospráva, Tuky