Archiv Blogu

Šokující titulek odhaluje starou známou věc

Šok, panika, deziluze…  Aneb jak efektivně vyděsit širokou veřejnost fruktózou. O fruktóze už bylo řečeno mnoho, ale co tedy novináři z tn.cz nevychytali? Ten obrázek jablka! Jablko sice obsahuje fruktózu, ale stejně tak obsahuje i vlákninu, která metabolismus fruktózy ovlivňuje.

Označeno v Chemie je všude kolem nás, Cukry a sladidla

What is WHO?

Taky jste to slyšeli? WHO vydalo zprávu, že jíst slaninu je stejně rizikové, jako kouřit. Je to znepokojující, nebo ukliďnující a můžu si zapálit? Rozhodně to je zpráva k zamyšlení. Kdo za tou zkratkou WHO stojí? A je ta zpráva důvěryhodná?

Označeno v Chemie je všude kolem nás, Cukry a sladidla, Maso a masné výrobky

Zákon zachování hmotnosti

Zákon zachování hmotnosti pojednává o tom, že hmotnost všech látek do reakce vstupujících je rovna hmotnosti všech reakčních produktů. Poprvé tento zákon formuloval Lomonosov (1748) a později nezávisle na něm Lavoisier (1774) [1]. Tak na tenhle zákon jsem si vzpomněla

Označeno v Chemie je všude kolem nás, Tuky

Výživová doporučení a selský rozum

Minulý týden vyšel v Respektu nádherný článek o trendech ve výživových doporučení, stojí určitě za přečtení. Až jsem na sebe byla naštvaná, že jsem to dávno nenapsala sama na jidlovědu :).  Autor reagoval na novou americkou studii, která s velkým

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás, Hygiena v kuchyni

Zlatý akrylamidy

Četli jste už poplašné zprávy o potencionálně rakovinotvorných, genotoxických, neurotoxických akrylamidech v hranolkách z mekáče? Využívají se při výrobě plastických hmot a my je jíme!!! Fajn, chce to klid a nohy v teple. Arylamidy jsou totiž složkou snad všech potravin

Označeno v Chemie je všude kolem nás