Archiv Blogu

Výživová doporučení a selský rozum

Minulý týden vyšel v Respektu nádherný článek o trendech ve výživových doporučení, stojí určitě za přečtení. Až jsem na sebe byla naštvaná, že jsem to dávno nenapsala sama na jidlovědu :).  Autor reagoval na novou americkou studii, která s velkým

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás, Hygiena v kuchyni

Jak fungují emulgátory?

vejce

Všimli jste si, kde všude se nachází emulgátory? Jsou ve výrobcích, kde byste je možná vůbec nečekali. Jsou to tzv. éčka (E322 až E349), o nich jsem psala už ale dost. Proč se emulgátory do potravin dávají, kde se přirozeně

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás, Tuky

Ocet

V minulém díle jsem se zaměřila na pokus s čerstvým červeným zelím a jeho vlastnosti v měnícím se pH. Pokus jsem doma zkoušela i s octem a když už jsem láhev  držela v ruce, nápad byl na světě. Už jsem

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás, Hygiena v kuchyni

Na barvu zásadně zásadou

Tak už je to za námi. Se synáčkem jsme obešli sousedovic dcerky a vykoledovali krásně barevná vajíčka. Barvu vykouzlila potavinářská barva. Dá se využít na barvená vajec, dá se s ní obarvit třeba i poleva na zdobení perníčků. Nejde o

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás

Označeno v Aditiva, Chemie je všude kolem nás, Cukry a sladidla, Mléčné výrobky, Ovoce a zelenina, Pitný režim, životospráva, Tuky