What is WHO?

Taky jste to slyšeli? WHO vydalo zprávu, že jíst slaninu je stejně rizikové, jako kouřit. Je to znepokojující, nebo ukliďnující a můžu si zapálit? Rozhodně to je zpráva k zamyšlení. Kdo za tou zkratkou WHO stojí? A je ta zpráva důvěryhodná?

WHO (World Health Organisation) je nezávislá zdravotnická organizace, která usiluje o zdraví ve světě. Financuje ji OSN a soukromé nezávislé firmy (právě nad tím se vedou dlouhé diskuze).  Na stránkách  lze dohledat hlavní strategické plány. Jednou za rok se sjedou delegáti ze 194 zemí a jejich rozhodnutí pak rada odborníků řeší. Na shromáždění jsou vždy důležití lidé jako jsou ministři zdravotnictví. Nejde ale jen o těch 194 zástupců, WHO má kolem 3500 úředníků, kteří aktivně řeší naše zdraví. Občas WHO vydá nějakou zprávu, která otřese všemi médii. Například v roce 2003 vydali zprávu, že cukr je nezdravý a mělo by ho být v potravě do 10 %. Tlak firem na tuhle zprávu musel být obrovský, ale přesto si za tím stali!  Krom cukru si dovoluje WHO kritizovat třeba e-cigarety, sůl atd. Na první pohled děsně nepříjemná organizace. Na druhý pohled řeší velká témata jako je vymýcení obrny, duševní zdraví, kvalitní péče o děti i seniory.

Když se řekne WHO, možná může někoho napadne, že to zas budou remcy na dobrý jídlo. Ale když WHO vydá zprávu, že jsou uzeniny nezdravé, stojí to rozhodně za zamyšlení. Už jen fakt, že za zprávou stojí léta výzkumů a 3500 odborníků, kteří se zaručují za správnost a objektivnost. A když pak pan ministr zemědělství v Německu uklidní lid Německý slovy, že párečky jsou jako sluneční paprsky a náš pan ministr Sobotka spojuje zprávu s migranty, pak to rozhodně neni v pořádku! Nenechte se zvyklat tlakem firem produkující uzeniny ani ministry, kteří uklidní lid. Když WHO řekne, že to není zdravé, pak tomu věřím. Jo a stres není taky zdravý, pokud by mě chuť na slaninu měla stresovat, pak si klidně plátek dám. Stejně jako něco sladkého. Keep calm prostě :)

 

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Chemie je všude kolem nás, Cukry a sladidla, Maso a masné výrobky