Zákon zachování hmotnosti

Zákon zachování hmotnosti pojednává o tom, že hmotnost všech látek do reakce vstupujících je rovna hmotnosti všech reakčních produktů. Poprvé tento zákon formuloval Lomonosov (1748) a později nezávisle na něm Lavoisier (1774) [1].

Tak na tenhle zákon jsem si vzpomněla dneska ráno. Do reakční rovnice jsem zadala jako vstupní hmotnost cca 80 g Häagen-Dazs s makadamovými ořechy a výstupní hmotnost cca 200 g mateřského mléka. Rozumějte tedy, že toho mléka bylo v noci výrazně víc než té zmrzliny.Výsledek! Dvě kila živé váhy nahoře. Navíc ta zmrzlina byla v akci, takže určitě neni tak energeticky bohatá, nevylaloižili jsme tolik energie v práci, abychom si ji mohli pořídit. Tady by se dalo diskutovat o zákonu zachování enerige [2].

Problém bude asi ve změně tlaku a teploty. Ale i tak jsem pro jistotu uvařila dneska k obědu lehkou cuketovou polévku, uvidíme co to s tou hmotností udělá.

Poznámka: Přesnou hmotnost mléka bych musela zjišťovat vážením kojence, ten se ale v noci potento a proto bylo pozorování zatíženo odchylkou a tak jsem ho tedy ani radši nevážila.

 

Zdroje:

[1] http://artemis.osu.cz/mmfyz/am/am_1_1.htm

[2] https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon_zachov%C3%A1n%C3%AD_energie

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Chemie je všude kolem nás, Tuky