Kokosový olej – zázrak nebo propadák?

IMG_0834Minule jsem psala o trendech ve výživě a zdravé rozvaze spotřebitele. Kokosový olej je krásnou ukázkou z praxe. Na internetu je spousta černobílých článků o kokosovém oleji. Server centrum.cz ho popisuje jako totální zázrak, který vám zlepší celý život, od ústní hygieny až po partnerský život. Některé servery jdou ještě dál, využívají titulovaných hlav, protože těm se určitě dá věřit. Na uspesna-lecba.cz dokonce citují doktorku až Ameriky, ta s ním zachránila život manželovi!

Kokosový olej obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin (dále jen MK), proto je tuhý. Díky tuhosti bývá mylně nazýván kokosovým máslem (máslo je pouze to, co vznikne z mléka odstředěním). Kokosový olej se ale vyrábí z dužiny kokosu. Nasycené MK jsou obsaženy v živočnišných tucích, hlavními zdroji v naší potravě jsou sádlo, máslo, lůj atd. Jejich podíl ve stravě by měl být omezován. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou (ta patří mezi nasycené MK). Laurové kyselině jsou připisovány ony zázračné účinky na zdraví. Ale čeho má tento olej opravdu málo, je dobrých nenasycených MK jako má třeba panenský olivový nebo slunečnicový olej. A v tom je jádro pudla. Obdivovatelé kokosového oleje se tak moc soustředí na kyselinu laurovou, že nevidí olej jako celek.

Pěkně to shrnul Doc. Pánek (ten mně taky učil:) na stránkách blog.kaloricketabulky.cz. V podstatě řekl, že kokosový olej by nezakázal ale ani nedoporučil. Já bych jen dodala, že pokud nejíte vůbec sádlo, máslo a jiné živočišné tuky, pak proti kokosovému oleji nemůžu nic namítat. Ale pokud občas jíte zmíněné živočišné tuky, pak už je kokosový olej navíc a nebude tělu prospěšný. Možná ho jíte, aniž byste o tom věděli. Podívejte se na obal zmrzliny, sušenky, sladké pomazánky. A ještě jedna poznámka na okraj – mnoho výživových odborníků doporučuje jíst lokální potraviny, k nim kokos určitě nepatří. Je u nás jen z dovozu, dalo by se tu tedy i  diskutovat o ekologické stopě. A tímto zdravím Štěpánku a Elišku! Po roce slibování jsem tenhle článěček dala konečně dohromady.  :)

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Tuky