Kuřecí phở pro matky

Další mezník v životě matky na RD překonán – kamarádka Julie mě učila jak uvařit kuřecí Phở, vietnamskou polévku. Zdůraznila, že to není úplně ta pravá Phở, protože na tu nemáme dost času a moje děti by asi pálivou variantu nejedly. Ale i tak to bylo pro mě velmi dobrodružné vaření.  Váhy a množství bohužel nevim přesně, protože to nikdo neřešil.

Ingredience:

  • pho2Zázvor na plátky (dle chuti),
  • 1 cibule na plátky,
  • 2 litry pořádně vyvařeného slepičího vývaru (celá slepice, pár kousků česneku, sůl a vařit čím délé, tím lépe, po uvaření lžící odebrat pěnu),
  • jarní cibulka na tenoučké kroužky (my jsme jedli cibulku, co si sám pán domu vypěstoval v plastovém tácku ze 6 cibulí, smál se a říkal že má na lednici zahradu),
  • vaříme pho2 kuřecí prsa na tenké plátečky, vyrochnit cca půl hodinky v zázvoru,
  • citronová šťáva a listy z citronovníku (to prý stejně normálně neseženu:) do malé misky,
  • chili omáčka,
  • rýžové nudle (postačila nám instantní verze, kterou jsme jen zalily vařící vodou), stačí asi hrst na osobu.

Postup:

IMG_0547Čekala jsem děsně složitou úpravu, protože ta jejich polévka chutná prostě jinak. Kouzlo tkvělo v zázvoru! Julie na pánvičce nasucho opražila proužky zázvoru a cibuli a pak to šoupla do hotového kuřecího vývaru. A pak přišel pán domu a začal kouzlit a to už jsme bohužel nestihla, myslím, že to byl i trochu záměr, protože on snad opravdu kouzlil :). Začal chystat šťávu z citronu a listů citronovníku (list nastířhal na tenoulilinké plátky a dal je do citronové šťávy a vše osolil) a servíroval v misce zvlášť na stole. Do hotového scezeného vývaru se pak šouply ke konci vaření jemně nakrájené kuřecí plátky marinované v zázvoru (bylo pastvou pro oči pozorovat, jak sekáčkem plátkuje zázvor a drtí česnek, nějaký lis by byl v tu chvíli výsměchem).

phoPolévka (sceděný vývar s plátky kuřete) se servírovala do misky, kde už dychtivě čekaly rýžové nudle a jarní cibulka. Co bylo ale úplně jinak bylo maso. Maso z vývaru se nakrájelo na silnější plátky a dalo na stůl. Prý se to tak servíruje při svatbách a oslavách. To maso se může namočit do polévky anebo jíst samotné namáčené do citronové omáčky, případně dochutit chili. Citronová omáčka se dává i do polévky, dle chuti.

No a hlavní rozdíl je samozřejmě i v samotném pojídání polévky. Pořádně srkat a jíst hůlkama a klidně polévku dopít. Být pozván na večeři je ale hlavně čest a jde o rituál, kdy jsou hosté zváni a tím přijati do rodiny (teda jestli jsem to dobře pochopila:). A ještě jedna důležitá věc. Spousta zákazníků jejich večerky si myslí, že mají za obchodem nějaký malý kutloch, kde ulehají v noci s dětmi a ráno mají zase otevřeno.IMG_0555 To byste ale koukali, jaký mají za obchodem pěkný byt. Je sice menší, ale je tam pořádek a útulno. Takže předsudky stranou a zkuste si svoji Phở taky. Na chřipku ostatně není lepší kombinace než citrón, zázvor, česnek a vývar! V receptu pár postřehů určitě chybí, jak už jsem se zmínila, pán domu byl velmi zručný a rychlý a při krocení dětí jsem ho občas nestihla dost sledovat. Ale pro inspiraci vám snad článeček poslouží.



Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Děti a jídlo, Maso a masné výrobky, Recepty