V novém roce jedině light

Být lightZdravím v novém roce a přeji čtenářům vše dobré! Doufám, že jste si svátky náležitě užili, jste odpočatí a plní energie. Vánoce jsou podle obchodních center  už za námi. Stačí si prohlédnout nabídku některých online shopů a je to jasné. Být light je momentálně děsně in. Jen bacha na light označení.

Označení light neznamená automaticky, že výrobek přinese spotřebiteli zdraví. Spíše naznačuje, že výrobek má některé složky méně než obvykle výrobky svého druhu mají. Neříká ale přesně které. Pár příkladů z online nabídky:

  • ovocný light jogurt (0,01 % tuku), tzn. aby zůstal jogurt krémový a hutný musí obsahovat plno škrobu.  V light jogurtu může být spousta cukru, nebo náhradních sladidel, ale to už nás většinou netrápí, protože je to přece light. Takový jogurt z regálu je lepší nebrat, po něm se stejně nezhubne a ani si na něm nepochutnáte!
  • Velmi mě zaujala nabídka light listového těsta. Nemůžu otevřít tabulku složení, ale to je možná dobře. Listové těsto bývá obvykle velkým zdrojem trans nenasycených mastných kyselin (fuj). Neumím si představit, čím je ten tuk nahrazen v light verzi.
  • Light majolka má místo části  tuku gumu guar. Nákupnímu košíku majolka nesluší. A jestli jí nutně potřebujete, kupte si malé balení majolky a nastavte ji obyčejným jogurt. Bude to levnější a také jakože light.
  • Light ovesná kaše obsahuje o 30 % méně rafinovaného cukru, ovesné vločky neobsahují žádný rafinovaný cukr…
  • Sušené ovoce je asi nejlepším výrobkem v sekci light. Nevím proč je tam zařazen. Snad proto že je bez vody také light. Mějte při nákupu na paměti to, že obsahuje vysoké množství cukrů (naštěstí má i vlákninu) a proto patří spíše mezi pochutiny. Čerstvé ovoce je určitě lepší.

Podle obchodníků je také nutně potřeba koupit nové kalhoty na běhání, nebo boty do fitka. Jsem přesvědčená, že většina těchto novoročně zakoupených výrobků skončí brzo ve sklepě.  Pokud se rozhodnete hubnout, pak to chce všechno naplánovat a promyslet a ne se do hubnutí pouštět bezhlavě. Takže přátele klídek, nenechte se nikým manipulovat, jste jistě krásní stejně jako jste byli před Vánocema  :).

 

Zdrojem fotografie jsou stránky: jarmilky.cz

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Recepty