Ořechy třeste se

FullSizeRenderK Vánocům patří oříšky, mezi ty nejvíce konzumované patří vlašké ořechy (dle eagri.cz byla spotřeba v ČR v roce 2012 kolem 507 tun za rok, předehnaly je mandle a arašídy). Vlašsky ořech je ovoce, které obsahuje spoustu energie, živin a minerálů. Pro tvar samotného ořechu je plod často spojován  s pozitivním vlivem na funkci mozku. NO Pozitivní vliv jistě má, ne díky tvaru, ale díky obsahu cis-nenasycených mastných kyslin. Obsahuje také nezanedbatelné množství vitamínů (je významným zdrojem kyseliny listové a vitamínu B6), minerální látky (Mn, Mg,Fe) nebo  vlákniny.

Jak jsem již zmínila, má vysoký obsah nenasycených tuků, tzn. že ořechy jsou tučné! A proto je dobré jíst i zdravé potraviny s rozumem. Kvůli vysokému obsahu tuků je častým nešvarem ořechů tzv. žluknutí (oxidace). Žluklý ořech nevoní, dokonce až páchne. A je nažloutlý. Takový raději vyhoďte, protože zdravý už rozhodně nebude. Žluknutí lze oddálit dobrým skladováním, v chladu a suchu. Tyto podmínky jsou také důležité pro prevenci plísní. Plísně mohou produkovat toxiny, např. aflatoxin, který se v těle střádá a pak škodí játrům.Tyto jedovaté látky si můžete bohužel doma vypěstovat nevědomky i sami (při teplotách nad 25ºC a vlhku)². Navíc jsou tyto toxiny často odolné vysokým teplotám a při pečení se nerozloží. Ořechy také bývají skvělým příbytkem pro moly. Tím vším vás ale nechci vůbec strašit, spíše upozornit na to, že ořechy ve slevě byste raději kupovat neměli.

Zmínila jsem, že jsou ořechy zdraví prospěšné, ale také tučné a náchylné ke kažení. Pořád jsou ale významně zdravější, než jakékoliv
cukroví. Mějte je na stole a místo pamlsku s obsahem ztuženého tuku rozhodně raději sáhněte po ořechu. A mějte také na paměti, že všeho moc škodí, což platí i při řešení zdravého mlsání! Vánoce si užijte a nestaňte se ekopostrachem okolí, bez cukroví by Vánoce byly tak nějak nemastné nesladké.

PS: Po sepsání článečku o ořeších jsem zavřela notebook a vrhla se na vanilkové rohlíčky s oříšky, voní nám krásně kuchyně :)

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Cukry a sladidla, Ovoce a zelenina, Tuky