Kouzelné červené zelí

zelí Zelí mě baví! Přivedla mě k němu paní Ing. Květoslava Stejskalová, CSc. z Akademie věd při přednášce na téma jak popularizovat chemii. Červené zelí popsala jako super bezpečný  pHmetr pro školní pokusy. Není novinkou, že je zelí strašně dobré čerstvé i vařené a nápad na článeček byl na světě!

Červené zelí obsahuje spoustu vitamínů ze skupiny A, C, K, minerální látky (Mn, Mg, K), je zdrojekm vlákniny a vody a obsahuje  minimální podíl tuků. Je prostě cool. Vitamín A je rozpustný v tucích proto mějte na paměti, že mu při kuchyňské úpravě sluší kapka oleje, aby se v těle vstřebal. Barvu získalo zelí díky anthokyanům, ty mají navíc antioxidační účinky, tedy působí proti oxidaci a tím pádem se mu přisuzuje protirakovinná účinnost. Ve vodném prostředí dochází ke transformacím, které jsou závislé na pH prostředí. Tedy v různých podmínkáh mají různou barvu a s touto informací se dá krásně vyhrát.

Jak na domácí pokus? Vymačkejte šťávu z čerstvých rozmixovaných listů, klidně můžete šťávu zředit vodou. Přelijte do skleniček a pozorujte, co se bude dít po přidání citrónové šťávy, sodovky nebo po nasypání pracího prášku, čpavku… Holčičky s gustem vypijí šťávu s citronem (je totiž nádherně růžová), prášek ale prosímvás nepijte! A pak můžou děti hádat, zda je neznámý roztok kyselý nebo zásadity (a pH metr je nasvětě!).

 Malinko složitější situaci má zelí nakládané, protože to bylo upraveno tepelně a naloženo do sklenice s lákem, který má jiné pH, než mají anthokyany v oblibě a naštvou se a už si pak s námi na pH stupnici hrát nebudou (ve skutečnosti při zavařování dochází k chemickým reakcím, kdy dojde ke změnám ve stukturách anthokyanů).

Babička říkávala, že zelí snižuje horečku, to by se mi teď docela hodilo, neb mám 39 °C.  A jak máte červené zelí nejraději? Pěkně s bramborovým knedlíkem a pečení, nebo miluju boršč. Úplně se mi sbíhají sliny, dám si hned jak vše vyležím.

Zdroje

  • http://nutritiondata.self.com/
  • Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin 1, OSSIS Tábor 2009
  • GFDL,Creative Commons Attribution ShareAlike 2.1 Japan License

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Chemie je všude kolem nás, Děti a jídlo, Ovoce a zelenina, Tuky