Nebojte se mražení

mrazákPrvní jarní úroda se kvapem blíží a opět vyvstává otázky kam s tím. Ideální je jíst hlavně čerstvé ovoce a zeleninu, ale proč nevyužít geniálního vynálezu – mrazničky? Dříve musel stačit Pražanům kus ledu z Vltavy, dneska máme doma každý naprostý luxus. Jak na to?

Mraznička by měla ideálně umět rychle zmrazit potravinu a udržovat ji kolem -18 C°. Při této teplotě se většina mikroorganizmů nepomnoží. Ale pozor, už jste doma někdy našli rok zmražené maso? Pryč s tím! I v mrazničce dochází pomalu k chemickým změnám a může dojít do určité míry ke změnám vůně, barvy, textury, chuti. Měnit se mohou také nutriční hodnoty – například postupem času se snižuje obsahu vitamínů, tuky žluknou…. Proto je výhodné na krabičku vždy napsat, co skrývá a kdy byla do mrazničky uložena. (Ovšem jsem mistr teorie, ach ta praxe!) Je dobré teplotu v mrazáku občas kontrolovat. Výkyvy teplot potravinám nedělají dobře a mohou znamenat zdravotní riziko (to chuťové taky!). Pokud vypne elektřina, vydrží zavřený mrazák údajně až 48 hodin udržovat přijatelnou teplotu.

Nutno podotknout, že změny dané zmražováním a mražením jsou ve srovnání se zavařováním výrazně menší. A je také výrazně výhodnější úrodu meruněk zamrazit, než nechat shnít (připomínám, že nahnilé ovoce patří na kompost, nikoluv do pusy).

Mražení je velmi důmyslný vynález. I můj muž má mrazničku moc rád, umí totiž vychladit pivo k nedělnímu obědu velmi rychle. Už jste také empiricky zjisitli, že objem ledu je  větší, než obejm vody? S následky pokusu je tolik práce, že tento fakt nelze zapomenout. A na příště se můžete těšit na tabulku co a jak dlouho lze v mrazničce skladovat.

Autorem fotografie je epSos.de, fotografie je volně použitelná pod licencí CC BY-SA 2.0.

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Hygiena v kuchyni