Vánoce jsou (skoro) tady

Zdravím vás po kratší odmlce. Předvánoční doba je vždycky trochu hektická a když se k tomu přidají tři děti, práce, domácnost, tak ten čas letí obzvláště rychle. Před dvěma týdny jsem měla s mojí milou kolegyní Hankou Svobodovou z vyzivahrave.cz poslední přednášku v rámci Vědy v ringu projektu step. Téma bylo ryze předvánoční a plné inspirace a rad pro vánoční pečení a vaření. Upekla jsem celozrnné linecké cukroví a přítomným údajně chutnalo. Bylo ale dost problematické to těsto připravit. Neuvěřitelně se lepilo, nešlo vůbec vyválet, natož vykrajovat. Netuším, kde jsem udělala chybu, ale špaldová mouka asi nebyla tou pravou. Sice jsem z toho nakonec kolečka vytvřoila, ale stálo to opravdu hodně úsilí.

A ač jsem si slíbila, že letos péct nebudu, to linecké mi tak vrtalo hlavou, až jsem se pustila do perníčků.  Upekli jsme je s dětmi předevčírem perníčky. U nich ta celozrnnost není tak prokouknutelná, protože je těsto díky kakaovému prášku malinko tmavší. Použila jsem mouku bílou hladkou s trochou žitné (ta je mimochodem zajímavým zdrojem bílkovin) a šlo to krásně. To mi zvedlo zase náladu. Pustili jsme si k tomu koledy a dost jsme si to užili. Jen bylo potřeba těsto opravdu dobře propracovat, nespěchat a nestresovat se (to těsto to pozná!). A ač jsou Vánoce za dveřmi, ještě se jedná várka určitě upéct stihne. Ráda se s vámi o vykoušený recept podělím. Smíchejte ve velké míse:

  • 500 g hladké moukytěsto
  • 100 g mouky celozrnné (např. žitné)
  • 100 g tekutého medu (všímejte si země původu, nejlepší  je stejně přímo od včelaře)
  • 200 g moučkového cukru (cukroví se bez cukru prostě neobejde)
  • 100 g másla (žádný ztužák prosím!)
  • 4 žloutky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • kakao

Celozrnná mouka je malinko zrádná v tom, že má každá trochu rozdílnou savost. Kdyby bylo těsto příliš sypké, stačí přidat pár lžic mléka navíc, kdyby naopak bylo řídké, přidejte mouku. Vše pořádně zpracujte, nechte v lednici odpočinout přes noc a drujý den to půjde krásně válet i vykrajovat. Vykrojené tvary můžete ozdobit například tenkými plátky mandliček a péct při 160 °C dozlatova. Cukrová poleva je velmi sladká, perníčky proto není bezpodmínečně nutné zdobit. Mandličky jsou krásnou ozdobou také. Navíc ušetříte trochu času.

Přeju vám všem krásné Vánoce plné pohody. Děkuji vám za přízeň a zároveň doufám, že vás stále baví číst můj blog.

Vaše Marcela

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Cukry a sladidla, Děti a jídlo, Recepty, Tuky