Umělé trans kyseliny?!

ečkaV pátek mě překvapila zpráva o zákazu umělých trans mastných kyselinách v USA. Schválně si tu zprávu poslechněte a hledejte nesrovnalosti.

Zde malý výčet bludů ze zpráv:

  1. Proč říkávají těmto kyselinám umělé, vždyť se přirozeně vyskytují například i v mléčném tuku.
  2. Jmenují se správně trans nenasycené mastné kyseliny
  3. Zakázat je? To by si lidi nemohli ani upéct maso, usmažit cibulku do polévky, dát si mléko, margarín a mnoho a mnoho dálších potravinářských výrobků.
  4. Homer a kobliha, proč by se koblihy měly smažit v umělých trans nenascených mastných kyselinách? Tyto kyseliny vznikjí přirozeně během procesu smažení při vysokých teplotách, ale že by je tam sami dobrovolně výrobci přidávali? Dále vznikají při procesu ztužování rostlinných olejů, to je hlavním zdrojem oněch kyselin. Ale o tom tam nepadlo ani slovíčko.

Proč jsem se nechla tou zprávou takto unést? nelíbí se mi, jak mohou nepodložené zprávy takhle šířit, reportérka netušila o čem je řeč a navíc to podávala tak seriózně, že bych jí skoro uvěřila, že má pravdu. No to snad nemůže myslet ČT vážně! Za mě palec dolů!

 

 

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Aditiva, Tuky