Ovesné sušenky

ovesné sušenkyPři pohledu z okna bych ráda zalezla rovnou zpátky do postele. Ještě radši bych si ale dala domácí ovesné sušenky. Podzimní náladu nevylepší snad nic lépe, než kombinace vůně másla a vloček linoucí se z trouby.

Co budete potřebovat:

  • 1, 5 hrnku mletých ovesných vloček  (mleté ovesné vločky děti neodhalí tak rychle, stačí koupit obyčejné vločky a rozmixovat),
  • 1 hrnek hladké mouky,
  • 1 hrnek cukru (třinový se k ovesným vločkám tak nějak hodí více, trocha medu domov také krásně provoní),
  • 1 vejce,
  • 0,5 hrnku másla,
  • tzv.cmrndnout malinko mléka
  • 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku, případně jedlé sody (ale jde to i bez toho).

Jak na to?

  1. Všechno smíchat.
  2. Nechat 10 minut odpočinout (aby se vločky stihly trochu aklimatizovat a nasát vlhkost).
  3. Vytvořte požadované tvary, těsto by mělo být tenčí (cca jako tloušťka perníčků)
  4. Péct na 180 °C (vzpomínáte si, že mléčný tuk nemá rád teploty nad 180 °C).

Pár postřehů na závěr

Ovesné sušenky sice budou obsahovat celkem dost jednoduchých sacharidů, k tomu i nějaký ten mléčný tuk, navíc samotné vločky obsahují 7 % tuku (naštěstí včetně cis-nenasycených mastných kyelin). Ale pořád budou výrazně zdravější, než bonbóny nebo snickers a podobné pochutiny. Vločky totiž obsahují vlákninu (10 %), minerální látky, aminokyseliny (17 %) a dálší.

Vločky obsahují také malinko kyseliny šťavelové, proto do sušenek dávám trošku mléka. Kyselina šťavelová se naváže na vápník v mléce a pak už nebude chtít vázat vápník z kostí. Ale to píšu hlavně proto, abych byla objektivní a nevybarvila ovesné vločky v samých superlativech. V množství potřebném pro ovesné sušenky je tento problém naprosto zanedbatelný. Zkoušela jsem kombinaci i jiných vloček, než jen ovesných (například torchu žintých, pšeničných) a bylo to taky moc dobré. Sušenky někdy zdobím i nasekanými mandlemi, s nimi je to terpve paráda.

Aktuální fotku nám poskytla čtenářka Marta. Děkujeme!

 

 

 

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Děti a jídlo, Recepty