Cizrnové palačinky

cizrnaDnešním receptem završím povídání o cizrně. Jistě už víte, že je cizrna hotový poklad v kuchyni. Že se hodí nejen do polévky vás přesvědčím v dnešním díle. Palačinky jsou u nás doma velmi oblíbené, jenže od té doby, co kvůli naší nejmladší holčičce omezujeme bílou mouku se nám to malinko zkomplikovalo. A tak jsem musela sáhnout po alternativním řešení a zkusila jsem použít cizrnovou mouku. A ono to šlo! Celý fígl tkví v nahrazení pšeničné mouky moukou cizrnovou. Zkoušela jsem to úplně bez bílé mouky, ale nad tím děti trochu frfňaly.

Co budete potřebovat pro 4 hladové krky?

  • 300 ml mléka
  • 1-2 vejce
  • špetka soli
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g cizrnové mouky
  • olej na pomazání pánvičky

Jak na to?

  1. Vše smíchejte v míse velmi důkladně. Mouka má tendenci hrudkovatět, ale pečlivým mícháním aspoň před samotným jídlem vydáte trochu energie z těla pryč).
  2. Nechte vše odstát v lednici (ideálně 20 minut, jenže kdo to má vydržet).
  3. Smažte na mírném ohni.
  4. Rolujte ještě zavlažna. Studené se mohou malinko lámat na okrajích.

Na co si dávat pozor?

Cizrna obsahuje cis-nenasycené mastné kyseliny. Pokud bychom palačinky smažili při příliš vysokých teplotách, bylo by zde jisté riziko, že příjdeme o nutričně cenné látky. Smažte na sádle, případně rafinovaném oleji. Ale stačí malinko jen aby se palačinky nelepily. Obyčejně spotřebuju dvě až tři polévkové lžíce na celé těsto. Používám k roztírání štěteček, ten vynález se mi moc líbí.

Když už si připravíte zdravější variantu palačinek, nezkažte si to kopou cukru ve formě nekvalitní marmelády, kakaa a podobně. Dávám do náplně ráda tvaroh s medem, posypávám ovomaltinou. Ráda bych rodinu naučila i na slané náplně, ale zatím je tento boj zcela neúspěšný.

 

 

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Děti a jídlo, Luštěniny, Recepty, Tuky