Vyhazovaní jídla jako trendy téma

vyhazování jídlaDneska jsem se vzbudila ve 4:44. Poslední dobou se totiž hodně mluví o zbytečném vyhazování jídla a já jsem nestihla zpracovat zas ten hrášek. Budu ho muset vyhodit. To mi tak moc vrtalo hlavou, až  už jsem prostě neusla. Moje babička mi říkávála, že správná hospodyňka jídlo nikdy nevyhazuje a chleba na zemi je rouhání, natož v koši. V kontrastu těch vzpomínek se najednou mluví o neuvěřitelném vyhazování jídla v supermarketech. Je to prý běžná praxe. Sice to tak dělají už dlouhou řádku let, ale teď je to téma konečně trendy. A je to moc a moc dobře! Co s tím ale může obyčejný spotřebitel udělat? Lepší něco málo, než vůbec nic.

Naše učitelka nám během vývojové psychologie tvrdila, že je potřeba si životě věci plánovat. A jako příklad uvedla matku, která si píše jídelníček na dva týdny dopředu. Ťukala jsem si na čelo. A pak jsem šla domů a vyhodila prošlou celozrnnou mouku. Vůbec se mi nespojilo, jak moc to spolu souvisí. Už téměř rok se na tomto blogu snažím psát o tom, jak výhodné je nakupovat s rozvahou, přemýšlet nad složením, nenapálit se reklamou  a téma (ne)vyhazování potravin pomyslně doplňuje mozaiku rozumného nakupování.

Neni v našich silách změnit chování zákonodárců a manažerů v obchodních řetězcích, můžeme ale změnit návyky svoje! Při dobrém plánovaní se nemůže stát, že se jídlo v lednici zkazí nebo ona celozrnná mouka projde. Ty dva týdny je možná opravdu příliš, ale zkuste si plánovat třeba na týden dopředu. Stačí se před nákupem zamyslet, říct si co který den budete zhruba chtít jíst a podle toho udělat seznam a nakoupit. Zabere to cca 10 minut navíc, ale ušetříte celkem dost peněz. Taky odoláte lépe (ne)nánápadné reklamě v obchoďáku a navíc se opravdu tímto způsobem dá elegantně vyhnout vyhazování. Výsledkem je zdravější a levnější jídlo. A to stojí za chvilku namáhání mozku, ne?

A jedno přiznání nakonec: včera jsem vyhodila plesnivý chléb (ten dnešní chléb se kazí neuvěřitelně rychle :( ), prošlou celozrnnou mouku a onen hrášek. Plánovat se ještě pořád učím a mám spoustu velmi krásných výmluv proč si seznam nenapsat na papír…

Autorem fotografie je Muu-karhu, fotografie je volně použitelná pod licencí  GNU Free Documentation License.

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Pitný režim, životospráva