Dýně, dýně všude samé dýně

dýněMiluju podzim, není konečně to nesnesitelné horko! Navíc je sezóna jablek, hrušek, ale hlavně dýní! Až loni jsem se odhodlala a koupila jsem si první kousek. Do té doby pro mě byla znamením americké kultury a halloweenu. Jak já se ale unáhlila! Po jejím rozkrojení jsem s údivem lamentovala nad tím, že tam je vlastně tolik pecek, že na jídlo nezbyde  snad nic. To jsem totiž netušila, jak ty pecičky po opražení chutnají dobře. Od začátku září máme doma minimálně jednu dýni v zásobě. Dýně není jen ta oranžová (hokaido, kterou mají nyní skoro v každém zelinářství). Jsou to různé druhy a barvy, které mohou ozdobit naše podzimní interiéry.

Složení

Není jen krásná na pohled, ale hlavně je strašně dobrá a plná vitamínů. Na www.dyne-hokaido.cz uvádí tyto nutriční hodnoty na 100 gramů:

Kalorie 37 kcal
Sacharidy 8,8 g
Tuky 0,23 g
Proteiny 8,8 g
Vláknina 1,6 g

Tedy stručně řečeno-málo tuků a dostatek bílkovin a sacharidů (včetně nezanedbatelného obsahu vlákniny) a zbytek je samá voda. To malé množství tuků je skvělé, protože pomáhá vázat vitamíny rozpustné v tucích a tělo je pak umí dobře zpracovat. Prostě parádní surovina pro přípravu skvělého jídla.

Jak už jsem naznačila-dýně je krásně barevná, to znamená, že je plná betakarotenů (provitamín vitamínu A), dále obsahuje vitamíny ze skupiny B a C, ale i spoustu minerálních látek (železo, hořčík a draslík). V čem je tedy tak vyjímečná? Kombinace spousty vitamínů, vlákniny a zároveň vysoký obsah vody dělá z dýne v kuchyni úplný poklad. Zlepšuje imunitu, působí protirakovinně a čistí orgamismus.

Jak jí uskladnit?

V chladnějším, dobře větranén místě (za oknem vypadá náramně). Vydrží tam i několik týdnů, aniž by jevila známky kažení. Ale po rozrkojení už je potřeba jí dát do lednice a spotřebovat během jednoho týdne. Tak dlouho vám tam ale stejně nevydrží.

Dýňová polévka

A na okraj jeden můj oblíbený rychlý recept: Celou dýni rozkrojím, vyberu semínka a dám do hrnce s osolenou vodou (kde už se koupe na másle lehce opražení nakrájená mrkev a cibule). Všechno vařím cca 20 minut a poté rozmixuju. To je celé! Někdy přidám i s kari. Děti mají rády polévku ozdobenou zakysanou smetanou. Manžel jí moc rád nemá, ale když vidí mé nadšení-sní jí taky! :)

Moje tchýně jí umí skvělé dýňové zavařeniny a koláče. A jak máte dýni nejradši vy?

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Ovoce a zelenina
0 comments on “Dýně, dýně všude samé dýně
1 Pings/Trackbacks pro "Dýně, dýně všude samé dýně"
  1. […] článek o dýních najdete na stránkách Jídlo není věda. Můžete se přidat i mezi fanoušky Jído není […]