Rajčata

RajčataLetos nám poprvé na zahradě rostou rajčata. A rostou jak o život. Nikdy jsem jich neviděla tolik pohromadě a to za celkem málo úsilí. Hotová pohádka. Navíc jsou úžasně zdravá, lehká, chutná. Jde o ovoce roztodivných barev, vůní, tvarů, velikostí i kvality. Objevili je Aztékové v 8. století, poté Španělé, ale až V 19. století lidstvo poznalo, že nejde jen o okrasnou květinu, ale naprosto boží věc. Proto jim Italové začali říkat zlatá jablka (neboli Pomodoro) a my jim říkáme někdy rajská jablka.

Složení

Rajčata se mohou výrazně lišit složením podle odrůdy, velikosti, zralosti a umu zahrádkáře, farmáře, či vedoucího velkoskleníků. Průměrně ale obsahují cca 6 % sušiny a zbytek tvoří voda (proto po nich nepřiberete tak rychle jako třeb po čokoláďe). Sušinu tvoří sacharidy (glukosa, fruktosa), malinko vlákniny (0,5 gramů) a bílkoviny a tuky (poměr je velmi variabilní).

Hlavní předností rajčat je ale antioxidační aktivita látek: lykopenu, vitaminu C, chlorgenové kyseliny, rutinu a plastochinonu. Společně vytváří tyto látky nerozlučnou partu, která má za následek výrazně vyšší blahodárný efekt na naše zdraví, než kdyby si kopali každý na svém vlastním píšečku (tedy jde o tzv. synergický efekt). Rajčata obsahují i tomatin. Tomatin pod svým názvem schovává dvě podobné chemické látky, ty obě patří mezi jedovaté alkaloidy. Při běžné konzumaci se ale neotrávíte, nebojte! Dokonce existují studie, které přisuzují tomatinu dobrý vliv na snižování cholesterolu v krvi, ale to je spíše věc budoucnosti. Nechme se překvapit, jak se tyto studie budou dále vyvíjet.

Skladování

Ideálně uchovávejte čerstvá rajčata při pokojové teplotě, pár dnů. V lednici ztrácí chuť a vůni. Rajčata ale rychle dozrávají, proto je na velkofarmách časo sklízí ještě nezralá a dozrávají do optimálného stupně až cestou k supermarketům (ta trvá několik dnů). A tady je zakopaný pes. Pod tlakem supermarektů na nízké ceny je pro dodavatele výhodnější pěstovat méně kazící se odrůdy a sklidit je ještě nezralé. Výsledkem je dokonalý amaroun. A to je dost škoda, čerstvě utržená červená, žlutá rajčata (ale rozhodně ne úplně zelená) jsou nejlepší! Úplně mám chuť vám dát ochutnat skrze monitor. Škoda, že to nejde.

Jak je zpracovat

O tom příště. Přiravíme si spolu báječnou rajčatovou omáčku k čestvým těstovinám. Zdravím a jdu vařit.

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Ovoce a zelenina