Viva la pasta

K těmto horkým dnům vyloženě patří těstoviny. Jsou celkem jednoduché na přípravu a nutričně vyvážené. Sušené těstoviny vydrží dlouho bez konzervantů (neboli bez tzv. éček) díky nízkému obsahu vody, ale čerstvé chutnají o poznání lépe. Přitom na jejich přípravu stačí mouka, voda a vejce.

Pro opravdu dobré těstoviny je nejlepší mouka semolínová. Dá se koupit například v obchodech s italskými produkty, ale občas překvapí i v bio obchodech, orientálních či halal potravinách, anebo někdy i v obyčejné sámošce. Semolínová mouka má oproti obyčejné hladké mouce nižší glykemický index. To znamená, že se sacharidy v těle odbourávají pomaleji, hladina cukru v krvi tolik nekolísá a hlad se nedostaví tak brzy (aniž by vám bylo nepříjemně těžko). V reklamě by to nazvali EDP (energie dodávaná postupně:).  Semolínová mouka obsahuje 74 % sacharidů, 1,2 % tuků a 11,5 % proteinů. Zbytek živin pak těstovinému pokrmu dodejte omáčkou. Italové je kombinují s čerstvými rajčaty, cuketou a další zeleninou, česnekem, olivovým olejem a v omezeném množství i se sýrem a masem.

Co budete potřebovat (pro 5 osob):

  • 400 g prosáté semolinové mouky,
  • 4 vejce,
  • malou špetku soli.

Jak připravit těsto:

  1. Mouku dejte na vál a uprostřed udělejte důlek.
  2. Do důlku dejte vejce.
  3. Zapojte klidně celou rodinu (u nás to skvěle zvládají děti) a vše důkladně zapracujte, dokud nebude těsto vláčné. Pokud by bylo příliš tuhé a drolivé, přidejte trošku vody.
  4. Těsto nechte 15 minut odležet pod utěrkou.

 Jak udělat z těsta nudle:

Je to jen na vás. Někdo používá váleček a fantazii pro vytvoření různých tvarů. Já jsem dostala darem strojek. Je to vážně skvělý vynález, který dokáže udělat z těsta neuvěřitelně tenoučké pláty a umí vytvořit i nudle a špagety. Na sušení se hodí například sušák na prádlo (nemyslím tím sušičku! :). Nudle po vytvoření hned od sebe lehce oddělte a lehce pomoučněte. Hotové nudle můžete skladovat v lednici až 24 hodin (anebo 15 až 30 dní v mrazničce). Nezapomínejte, že jsou v nich vejce. Proto v horkých dnech těsto nenechávejte příliš dlouho na lince a už vůbec ne na slunci.

Jak se vaří čerstvé nudle:

Na 400 gramů těstovin budete potřebovat 4 litry vody a 40! gramů soli. Je mi jasné, že se to bude mnohým zdát příliš. Ale do těsta se dává jen špetka soli a celé těstoviny by byly jinak neslané. Omáčky Italové už tolik nesolí (teda většinou ne tolik, kolik solí Češi). Tím se slanost sama vyrovná. Zkuste to alespoň jednou, budete určitě mile překvapeni.

Čerstvé těstoviny se vaří rychleji než sušené. Přesný čas závisí hodně na tloušťce těsotovin a tvaru. Proto je nejlepším indikátorem ochutnat a posoudit přímo během vaření. Vařte, ale nepřevařte. Pokud byste těstoviny rozvařili, nebyly by už tak chutné. Navíc by se zvýšila hodnota glykemického indexu. A to by byla škoda. A nezapomeňte, na domácích těstovinách nic není. Stačí jen „vychytat“ pár triků, ale je to vážně jednoduché! Musím se přiznat, že první várku jsme málem vyhodili do koše, ale třetí těsto už bylo senzační!

Nevylévejte také vyvařenou vodu do odpadu, bude se vám hodit ještě na omáčku. Ale to zase až příště.

 

Zdroje:

  • The Silver Spoon: Pasta, Phaidon, 2009.

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Těstoviny