Byl jednou jeden špenát

špenátByl jednou jeden Pepek, povoláním námořník. Měl rád jednu celkem vybíravou slečnu, ale tu měl rád ještě jiný námořník, který byl dvakrát silnější. Pepek námořník při šarvátkách tomu silnějšímu nemohl stačit. A tak si otevřel plechovku se špenátovým protlakem a najednou měl sílu a mohl se prát i s dýmkou v puse. Divák si z napínavého příběhu odnesl to, že špenát se dá jíst ve formě syrového protlaku rovnou z plechovky, ideálně v kombinaci s dýmkou.

Problém Pepka byl v tom, že špenát konzumoval ve vysokých dávkách a pravidelně. Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou, která váže vápník. A to je dost nevybírává kyselina. Je jí jedno, jestli je vápník z kostí, nebo z mléka. I proto kuchaři přidávají ke špenátu smetanu. Už při vaření vznikne sůl šťavelanu vápenatého a ta už vápník z těla vyvázat nemůže. Navíc tuk ve smetaně má za úkol rozpustit vitamíny rozpustné v tucích. Špenát je totiž dobrým zdrojem vitamínů A, E, K. Dále je významným zdrojem minerálníh látek, antioxidantů, vlákniny.

O tom,  že špenát neobsahuje zdaleka tolik železa, jak se dříve uvádělo už ví asi všichni. Stačila jedna chybička laboranta, který se spletl o desetinou čárku a najednou byl považován za velmi významný zdroj železa a propagován, jak to jen šlo. Tento příběh nám říkali ve škole, ale možná jde už jen o legendu. To se už nedozvíme.

Kdo ochutnal čerstvý špenát, nikdy na ten rozdíl oproti protlaku nezapomene. Má více vitamínů a enzymů a hlavně má i chuť!. Když jsem si přinesla z trhu první velký pytlík narvaný špenátovými listy, bylo trochu zklamáním, jak ho po spaření zůstalo málo. Když si ho pořádně před spařením omyjete, nedá se na tom zkazit snad už nic. Nejradši z něj mám špenátový quiche. Ale ten až příště. Takže Pepku: špenát nejlépe čertsvě spařený, se smetanou a bez dýmky a násilí, koukají na to i děti!

PS: Kdo je zvědav, kolik kyseliny šťavelové je ve špenátovém protlaku, může si to vypočítat :-)

Autorem fotografie je Rasbak, fotografie je volně použitelná pod licencí GNU Free Documentation License.

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Děti a jídlo, Ovoce a zelenina