Sezona jahod je už konečně tady

jahodyNa třetí pokus, ale je to tu, přátelé! Už začínají růst i u nás. Jsou jich plné tržince, zahrada u sousedů provokuje k přeskočení plotu. Jsou lahodné, krásné, zdravé. Jen se zakousnout.

Jeden hrnek jahod (zde jako jednotka – zhruba 144 gramů, to bude skoro na vlastní článek :-)) obsahuje 141 % doporučené denní dávky (dále jen DDD) vitamínu C, 11 % DDD vlákniny, necelých 9 % DDD kyseliny listové (jinak vitamín B9 – obzvláště pro těhotné a jejich miminka je tento vitamín důležitý). Za zmínku ovšem stojí i další tělu prospěšné látky jako jsou vitamíny B, D, E, minerální látky a dokonce i látky působící proti rakovině. Mimochodem, jahody obsahují kolem 90 % vody (tedy zasytí a přitom nejsou příliš kalorické). Tato čísla ale berte jako orientační. Záleží na odrůdě, době sklizně, zralosti a dalších okolnostech. Pro některé může být problémem výskyt alergie na kyselinu salicylovou, nebo reakce na obsah dalších kyselin (tzv. kopřivka). Kvůli obsahu kyseliny šťavelové by měli být v pozoru i žlučníkáři.

Už jste si je koupili a nevíte,  jak s nimi zacházet? Jahody vždycky důkladně omývejte vodou. Dejte je co nejdříve do pusy, nebo do lednice. Odborníci doporučují skladovat v chladu dva dny, aby nedocházelo ke ztrátám vitamínů. Vydrží tam i o kousek déle, ale už to nebude to pravé jahodové. Pokud nestihnete všechny najednou sníst, ani se podělit se sousedy, pak vám nezbývá nic jiného, než je nějak zpracovat. Marmelády z jahod jsou vynikající (ale obsahují také hodně cukru), zavařeniny jsou pracné a dochází při zavařování k velkému úbytku vitamínů. Doporučuji proto jahody dobře zabalit a zamrazit. V mrazáku vám vydrží poměrně dlouho a bez větších ztrát na chuti, barvě i úbytku vitamínů.

Jahody jsou bezesporu zdravou potravinou, plnou důležitých nutričních látek a pozitivně ovlivňují naše zdraví. Problémem je jejich rychlá kazivost. Máte jahody rádi? A čerstvé, nebo na koláči, v koktejlu. Co třeba s knedlíky? Já je mám nejradši se šlehačkou nebo na lineckém koláči.

Zdroje

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Děti a jídlo, Ovoce a zelenina