Sladidla

O umělých sladidlech koluje bujará diskuze už od 60. let. Tehdy  totiž začal velký boom jejich výroby. Příroda sice má mnoho sladidel k dispozici, ale z pohledu výrobců je jejich extrakce a stabilita nevýhodná. Co to vlastně umělá sladidla jsou, proč se vůbec vyrábí? Napadlo vás někdy, proč vlastně sladidla najdeme skoro všude?

Všichni víme, že cukry nejsou pro tělo dobré. Nejen, že se po nich tloustne a zuby dostávají zabrat, ale i slinivka bije na poplach. Slinivka totiž produkuje inzulín a ten má klíčovou roli na začátku zpracování cukru v těle. Když není v rovnováze tělo, nemůže být v rovnováze ani psychika. Po cukrech býváme unavení, podráždění, hůře se soustředíme. Logickou odpovědí by mohla být umělá sladidla. Nebo snad ne?!

Co to ta umělá sladidla vlastně jsou? Jde o skupinu látek rozličného složení.  Jde například o sacharin, acesulfam K, aspartam, xylitol, manitol a spousta dalších. Jen pro zajímavost: acesulfam K má písmenko K v názvu, protože jde o draselnou sůl a aspartam je bílkovina (a přesto je sladivý!). Některé se teplem rozkládají (nejde proto všechny použít do pečení), jiné mají hořkou příchuť, nebo kovovou, po rybině-dost nepříjemná vlastnost při slazení.

Ne všechna sladila musí být umělá. Příkladem přírozeného zdroje může být tropická rostlina stévie. Ta nyní zažívá doslova boom. Rozdíl mezi umělým a přírodním sladidlem je jednoduchý. Stévie si dáte do pusy malinko a bez konzervantů, barviv a dalších zlepšujících látek. Rostlina údajně pomáhá při léčbě cukrovky, obsahuje antioxidanty, vitamíny a další prospěšné látky. Když si ale koupíte nápoj s obsahem stévie, mění to celkem podstatně situaci. Samotná stévie totiž nebývá jediným zdrojem sladké chuti. Takový nápoj už zdaleka nebude obsahovat tolik vitamínů, minerálních látek aj.

Jak působí sladidla na naše zdraví? Po sladidlech se netloustne, nekazí se po nich zuby, cukrovkářům nešílí slinivka ihned po pozření sladkého (a ani necukrovkářům). Zdánlivá idylka! Kde je ale zakopaný pes? Jsou to aditiva, tedy látky do potraviny přidané, nebo jak by v reklamě řekli, éčka! Mají výrazně sladkou chuť. Pokud je budou jíst malé děti, snadno si na tak sladkou chuť zvyknou a podvědomě ji budou celoživotně vyhledávat. Vědci už léta vedou diskuze o jejich možném vlivu na vyšší výskyt rakoviny. Během této doby došli pravidelně k různým výsledkům (chvíli tvrdili, že ano, pak zase že určitě ne a pak zase ano…). Aktuální stav tvrdí, že umělá sladidla uvedená na český trh jsou zdraví  neškodná, pokud nepřekročíme denní maximální doporučenou dávku. A to by snad neměl být problém, ne? Jenže dáme si žvýkačku, light jogurt, light energetický nápoj a množství se nenápadně v těle střádá. Výjimku tvoří lidé již zmínění cukrovkáři. Ti mají samozřejmě pro užívání sladidel mnohem vážnější důvody, než jen obavy o váhu. Pro ně jsou sladidla určitě vhodnou a dobrou náhradu cukrů. Ale i oni by to s nimi rozhodně neměli přehánět!

A proč se dnes cpou téměř všude? Je to jednoduché, máme rádi sladké. Sladké ale zvyšuje energetickou hodnotu výrobku. První, čeho si většina lidí při čtení složení všimne, je právě ona tabulka (tolik a tolik procent denní dávky energie); o víc se nezajímají a mají zdánlivý klid. Mimochodem sladidla oblbnou mozek. Ten ví, že tělo dostalo něco sladkého, ale nemůže cukry v krvi vystopovat. Je to taková malá lež pro mozek. Lež má krátké nohy.

Umělá sladidla jsou potravinou stojící na hraně. Vědci tvrdí, že v omezeném množství nijak škodit nemohou. Přesto bych se přikláněla k tomu, že jde o aditiva (éčka) a že jejich pravidelná konzumace není ideální. Raději si občas dopřejte něco dobrého a pro zhubnutí si běžte zacvičit.

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Aditiva, Cukry a sladidla, Děti a jídlo