Lahodná rajská polévka

Včera jsem měla pořádnou migrénu. Jen jsem ležela a na víc se nezmohla. Manžel se postaral o všechny raubíře a navíc mi uvařil dokonalou krémovou polévku z čerstvých rajčat. Rajčata máme rádi celá rodina, jsou zdrojem vlákniny, vitamínu C i B, kyseliny listové, karotenoidů (tedy látek s antioxidačními účinky; navíc jsou díky nim rajčata tak krásně červená), obsahují i bílkoviny a mají málo tuku. Nezralé plody mohou mít vyšší obsah alkaloidu tomatinu (má podobnou strukturu jako alkaloid solanin v bramborách). Pro lidský organismus je sice toxický, ale koncentrace v rajčatech není tak vysoká a tedy riziko vážnějších negativních účinku je velice nízké.

Za zmínku stojí také antioxidant lykopen, který se skrývá hlavně v okrajových částech bobule. To znamená, že odstraněním šlupky odstraníte i podstatnou část oné zdraví prospěšné látky. Lykopen má v rajčatech i své kamarády (v podobě rutinu, kyseliny chlorogenové, plastochinonů aj.), kteří mu pomáhají antioxidační účinek ještě zvýšit a tím pádem i zlepšit vliv na naše zdraví. Odborníci se přou, zda jsou rajčata ovoce či zelenina. Nechme pře odborníkům a pusťme se raději do vaření.

Seznam surovin (pro 4 osoby)

  • 25 g másla,
  • 1 cibule, nakrájená na jemno,
  • 1 kg oloupaných a nakrájených rajčat zbavených jadérek,
  • 2 brambory nakrájené na kostičky,
  • 750 ml vody,
  • 100 ml šlehačky,
  • sůl a pepř,
  • parmezán na posypání,
  • krutony.

Ještě k rajčatům – kuchařka uvádí soudkovitá rajčata (plum tomatoes), ideální by byla rajčata San Marzano, ale stačit budou jakákoliv masitější s nějakou chutí – z vodnatých růžových španělských chudáčků polévka ztratí hodně ze svého kouzla. Ostatně celá italská kuchyně je o kvalitních surovinách a jednoduché přípravě, aneb jak říkáme doma: všechno chutná skvěle, když se na to nastrouhá dost parmezánu :-).

Postup

  1. V rendlíku/hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na mírném ohni přibližně 5 minut – prostě do změknutí.
  2. Přidejte rajčata a vařte 15 minut.
  3. Osolte, opepřete podle chuti, poté přidejte 750 ml vody, brambory a nechte pozvolna vařit hodinu.
  4. Vše rozmixujte, vraťte zpět do hrnce a znovu zahřejte.
  5. Přidejte smetanu a ještě trochu prohřejte.
  6. Podávejte s parmezánem a krutony.

Rady a tipy

Rajčata sice loupáním ztrácí podstatnou část lykopenu, ale bez toho by zůstávaly v polévce tuhé kousky. Takže to tentokrát bez oloupání nepůjde. Nejlépe se rajčata loupou krátkým spařením v horké vodě a následným ochlazením. Slupka půjde dolů skoro sama. Fotit jsem tentokrát nestihla, bylo to vážně moc dobré a tudíž i rychle pryč, navíc s bolavou hlavou jsem na to myšlenky moc neměla. Přeji vám dobrou chuť a hodně zdraví :-).

Zdroje

 

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Recepty