Drahé nic!

tlustochK tomuto článku už se chystám dlouho, ale pan Vaněk mě trochu popostrčil. V posledním díle svého videolblogu Peklo na talíři  se zmiňuje o tom, že se maso nastavuje vodou a prodává pod kouzelným názvem masný polotovar. Vyvolal tím nevídaný rozruch a diskuzi. Přitom tato technika je celkem dlouho běžná a existují i další fígle, jak zvětšit objem výrobku a zachovat cenu. Možná budete překvapeni…

Maso se opravdu celkem běžně nastavuje vodou. Ale jak se stane, že ta voda nevyteče? Buď pomocí injektáže (kus masa se napíchne a dovnitř se vpustí voda!), anebo se voda dovnitř vmasíruje. Nejspíš není podstatné, jakým konkrétním postupem se dovnitř dostane. Důležité je, že je pro tento trik potřeba pomoc v podobě tzv. éček. Jak už jsem zmínila, ne všechna éčka musí být vždycky jenom „špatná“, v tomto případě ale ve výrobku rozhodně nemají co dělat.

Co tedy v masných výrobcích všechno můžeme najít? Jsou to třeba látky vážící vodu – kyselinu fosforečnou (najdete jí třeba i v cole či tavených sýrech), xantan nebo karagenan. Citronan sodný pomáhá udržet kyselost a zdánlivou svěžest výrobku, dusitany zase zachovají krásně růžovou barvu. Inositáty a glutamáty dodávají masu masitou chuť. Nic z toho by sice nemělo ublížit vašemu zdraví, do masa to ale vážně nepatří.

Voda je levná a maso drahé. Tak proč neprodat vodu za cenu masa, že? Ale vzduch je ještě levnější. Máte-li rádi nová balení, buďte na pozoru, protože není výjimkou, když si koupíte větší krabici vašich oblíbených cereálií (o nich se zde také časem dočtete) za stejnou či vyšší cenu, obsah větší krabice bude mít nižší hmotnost. Nebo si můžete koupit krásné balení bonboniéry se třemi bonbóny, či kelímek smetanového krému s polovinou vzduchu v balení navíc! Máte rádi vodu obohacenou kyslíkem? Bezvadný obchodní tah, jak prodat vzduch a ještě to uvést jako výhodu. Stejně tak prodej bublinkové čokolády – větší objem, ovšem váha už je nižší a dokonce za stejnou či vyšší cenu, než klasická tabulková čokoláda. Bezvadný trik na naše peněženky.

Vodou a vzduchem výčet nekončí. Máte rádi šunky, párky, špekáčky a paštiky? Ty jsou přímo nacpané plnidlem zvaným tuk. Abyste to nepoznali, výrobek se doslova nacpe éčky a pro ještě lepší dojem se přidá se škrob, ten je také levnou surovinou a dokáže kouzla. Podezřelým příkladem může být šunka vepřová, která je levnější než samo vepřové maso. A když jsme u toho škrobu, věděli jste, že se přidává třeba i do jogurtů, pomazánkových másel nebo zakysaných smetan?

Jste znepokojeni a překvapeni? Přitom nejde o žádnou novinku, kterou by vymyslel nějaký obchodní řetězec. Jde o celkem starou metodu, jen se o tom moc nemluvilo. Kam se vytratil respekt k zákazníkovi? Rozptýlil se v záplavu slev a výhodných akcí, které zákazníci mají tolik v oblibě (obzvláště v Česku). Nemusíte se bát jíst potraviny z obchodních řetězců, je ovšem opravdu vhodné důsledně číst etikety, ptát se na původ a složení potravin a kupovat pouze čerstvé produkty (ano, narážím na Novu a nahnilé ovoce a zeleninu, která se prodává také celkem běžně). Pan Vaněk mi udělal velkou radost, protože vyvolává v lidech zájem o to co jedí, a to je skvělé. Jen by bylo škoda, aby se z nás stal národ vegetariánů, protože maso je cenným zdrojem bílkovin a má nezastupitelné místo v našich jídelníčcích (obzvláště ve stravě malých dětí!). Pište a komentujte, těším se na reakce!

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Aditiva, Maso a masné výrobky