Tak si to představte…

Kultura prodejeTak si představte, co se nám minulý týden přihodilo. Manžela poctila svou přítomností celkem nepříjemná bakterie rodu Salmonella. V naší domácnosti, která je pod přísným dohledem technoložky potravin! O této bakterii už jste určitě mnohokrát slyšeli v médiích (hlavně v létě).  Moje fantazie je asi velmi bujná, ale v mém snu u nás byla paní redaktorka s celým televizním štábem a natáčeli příspěvek do večerních zpráv! Prostě hotová noční můra.

Salmonelóza je infekce způsobená zmíněnou bakterií, kterou můžete najít třeba v syrovém mléce, mase nebo vejcích. Takové jídlo pozřete a ona se potvůrka namnoží ve vašem trávicím traktu a hned je o zábavu postaráno. Inkubace trvá šest hodin až dva dny. Projevy nemoci nepřicházejí ihned, někdy je proto obtížné najít zdroj infekce. Bakterie je schopna růst a rozmnožovat se i v jídle při teplotách nad 5 °C (proto dávejte třeba pozor i na skladování vajec v obchodech a u vás doma).

Salmonella je nejčastějším důvodem střevních potíží. Rozhodně ale nejde o nemoc, nad kterou bychom mohli mávnout rukou. To, že měl infekci manžel, bylo nepříjemné. Ale měla jsem opravdový strach, že se projeví i u našich dětí. A to by sranda už nebyla. Pro malé děti nebo staré a nemocné lidi může být průběh nemoci závažný a končit dokonce i smrtí. Pro zdravého člověka taková infekce končí obvykle velmi nepříjemnými průjmy, zvracením, bolestmi žaludku a horečkami. Po pár dnech ale budete zase v kondici (a o pár kilo lehčí).

Vyhnout se jí je na první pohled celkem snadné. Musíte dávat pozor na to, co jíte. To teoreticky znamená žádné syrové maso (ani tatarský biftek, steak, nedopečené kuře nebo sushi) ani syrové mléko nebo nedovařené vejce (tedy takové pravé tiramisu, kopečkovou zmrzlinu…). Zdrojem mohou být fekálie ptáků, proto je vhodné pečlivě omývat ovoce i zeleninu, než si do ní zakousnete. Ale vysvětlujte dětem, že je maminka trochu úzkostlivější a zmrzlinu prostě nekoupí. Dospělý si v ověřené restauraci biftek dát může. Přestože riskuje, život si tím pravděpodobně neohrozí – i naše učitelka mikrobiologie na VŠ přiznala, že má tatarák ráda. Prostě nejezte tam, kde to neznáte a nevypadá to tam na první pohled příliš čistě.

Také doma si můžete infekci pustit k tělu (nebo spíše do těla). Jak tomu zabránit? Vyhýbejte se křížové kontaminaci! Tedy mějte extra prkénko na maso a jiné na čerstvou zeleninu a ovoce. Dávejte pozor i na nůž, kterým krájíte. Ten může také být skvělým dopravním prostředkem pro bakterie. Při vaření si průběžně myjte ruce a utírejte je do speciálního ručníku, který pak rovnou vyperete. Rizikem může být i obyčejná houbička na nádobí. Ta je obecně celkem oblíbeným sídlištěm pro mikroorganismy. Musíte tedy být ostražití. Stačí jedna chyba a problém je na světe.

Cílem tohoto článku není vyvolat ve vás paniku či strach z vaření a potravin obecně. Jen jsem se chtěla podělit o zážitek a upozornit na rizika i možnosti ochrany před salmonelózou (a jinými onemocněními z nedostatku hygieny v kuchyni). Může přijít právě když jí vůbec nebudete čekat. Moji rodiče jsou umělci, nikdy taková hygienická opatření nepodnikali, a žijeme. Ale myslím, že dvě či tři minuty navíc během vaření se ztratí a celkem úspěšně se můžete vyhnout pár dnům stráveným ve velmi nepříjemném stavu. Ale i přesto se někdy někdy chybička vloudit může!

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Děti a jídlo, Hygiena v kuchyni