Energetické nápoje

energie

Účelem energetických nápojů je člověka povzbudit, zvýšit pozornost a vyburcovat tělo, dodat mu energii. Bývají po ruce během nárazového nočního učení či nočních (i počítačových) pařeb či jako prevence únavy například při řízení vozidel – ale někteří je užívají jen tak, pro chuť. K dostání jsou v atraktivních obalech a jejich prodej je doprovázen velkolepými reklamními kampaněmi zaměřenými především na mladé (a hlavně cool!) lidi. Jenže po nabuzení přichází o to větší únava těla i ducha.

Pojďte se se mnou podívat na nejpoužívanější složky těchto nápojů. Základem úspěchu je kofein a cukr. O účincích kofeinu není třeba dlouze povídat. Jedna plechovka energetického nápoje obsahuje přibližně stejně kofeinu jako středně silná káva. Je dobré si uvědomit, že vypitím více takových nápojů během dne se dá snadno překročit maximální doporučenou dávku a pak může být i kofein problémem (např. podráždění, neklid, nespavost, zvýšený tlak a případné křeče). Dále bývá přítomna i guarana,  která kofein obsahuje také, a navíc obsahuje ještě teofylin a teobromin, které také vybuzují a mají účinky podobné kofeinu.

Populární složkou je i taurin. Jde o aminokyselinu přirozeně se vyskytující třeba v mateřském mléce, mase, rybách. Nepřirozeně se vyskytuje právě v těchto nápojích. Okolo taurinu nebylo ještě provedeno dost studií, ale vědci se domnívají, že má příznivý (budivý) efekt na srdeční činnost a v kombinaci s kofeinem ještě více vybudí tělo. Jenže na to, jak málo studií bylo, je ho všude až příliš. Podle mě je jen otázkou času, kdy se zjistí, že vlastně zas tak prospěšný není. Stojí za to zmínit, že v Norsku a Dánsku a Francii nebyl jistý modrý energetický nápoj dlouhá léta k dostání – kvůli podezření, že se pro svůj obsah taurinu a extrémní dávky vitamínů mohla jeho konzumace přičinit na smrti několika lidí…

V nápoji můžete najít i L-karnitin. Ten pomáhá odbourávat tuky v těle a působí jako antioxidant. Používá se při redukčních dietách či ke zvýšení výkonnosti. V těle ho máme dostatek a pokud ne, tělo si ho hravě vytvoří (pokud netrpíte nějakou metabolickou poruchou samozřejmě) – takže ho jíte vlastně úplně zbytečně. To vše najdeme v nápoji spolu s cukrem: taková plechovka může obsahovat až 30 g cukru (cca 4 vrchovaté lžičky cukru). Kombinace velmi kyselého nápoje s cukry způsobuje doslova korozi skloviny. A to je nevratný jev. Pokud se jedná o light verzi, najdete místo cukru sladidla (to bude téma některých dalších článků). Proč si člověk kupuje nízkoenergetické energetické nápoje? Ach…

Do nápojů se také, jak jsem již uvedla, přidávají směsi vitamínů (pozor, synteticky vyrobené vitamíny nejsou vždy totožné s přirozeně obsaženými vitaminy v ovoci či v zelenině). Nevýhodou je, že není vždy uveden přesný obsah jednotlivých vitamínů, přitom předávkování vitamíny může způsobit horší následky než jejich nedostatek (popřípadě tělo nadbytek vitamínů bez užitku vyloučí).

Energy drinky v kombinaci s alkoholem, to je kapitola sama pro sebe. Energetický nápoj vám dává pocit střízlivosti, přestože už střízliví nejste. Potlačené účinky alkoholu přiměje popíjejícího k vyšší konzumaci, než na jakou je zvyklý. Výzkum prokázal, že u lidí, kteří pijí energetické nápoje minimálně jednou týdně, je významně vyšší riziko vzniku závislosti na alkoholu. Mladiství by takové kombinace vůbec neměli ani ochutnávat.

S tímto tématem přináším snad poprvé vyloženě negativní pohled na nějakou potravinu (tady spíše nápoj) na svém blogu. Nemám ráda subjektivní a zapálené kritizující jedince, jenže v tomhle je podle mě zapálená kritika na místě a zcela objektivní. Proto s klidem závěrem vyzdvihnu největší nešvary energy drinků: při překročení doporučené dávky kofeinu mohou nápoje způsobit dehydrataci a srdeční příhody (obzvláště nebezpečnou kombinaci tvoří tyto drinky s alkoholem, kdy k dehydrataci dojde ještě snadněji). Problémem je i zvýšená kazivost zubů, dále hrozí i předávkování vitamíny. Nehledě na to jsou energetické nápoje plné umělých látek, barviv, aromat. Kupte si radši kvalitní čokoládu a kávu. Pokud se člověk snaží žít aspoň trochu zdravě, pak do jeho pitného režimu energetické nápoje rozhodně nepatří.

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Pitný režim, životospráva