Bramborová abeceda

O tom, že není brambora jako brambora jste se dočetli v jednom z předešlých článků. Také jste se dozvěděli o přínosech brambor pro naše zdraví (jsou zdrojem vitamínu C, vlákniny, minerálů…), jak je skladovat a které raději už nejíst. V tomto pokračování se naučíte vybrat správný typ brambor k různým příležitostem, co je odrůda i zda se sklízí rané brambory za ranního kuropění.

Na stránkách se seznamem odrůd registrovaných v ČR je něco přes 150 položek, v evropském seznamu odrůd je jich přes 4000. To je dost, že? Liší se nejen obsahem škrobu, ale i tvarem, barvou, chutí, počtem oček, odolností vůči škůdcům a podobně. Mě zaujala odrůda Marcela (mám svojí odrůdu, paráda!). Na zmíněném seznamu najdete ale i Madonu (víte, že její rodiče jsou Casanova a Zlata? :D). Zajímavou odrůdou jsou fialové brambory Vitelotte. Pěstují se ve Francii a jsou doslova nabité anthokyany – to jsou antioxidanty, které mají skvělé účinky na tělo (a způsobují ono fialové zbarvení). Prý jsou skvělé i pro diabetiky. U nás byla fialová odrůda také vypěstována (v roce 2005) a předpovídaly se jí velké zítřky. Asi jsme příliš konzervativní národ, ale velký úspěch byl brzy zapomenut a jíme dále obyčejné žluté odrůdy. Věděli jste, že ale existují i červené, modré nebo sladké odrůdy? V minulém článku jsem se zmínila o zelených bramborách. To odrůda není – ty prosím vás opravdu nejezte!

Podle odrůdy se určuje i vhodná doba sběru. Některé se sbírají jako rané − to znamená, že jsou sbírány krátce před svou zralostí a jdou téměř ihned k prodeji pod označením nové (červen a červenec). Poznáte je podle toho, že jde slupka snadno dolů. Pozdní typy se sbírají  až do poloviny září. Jsou skladovány a konzumují se v průběhu celého roku.

Pro obyčejného spotřebitele je ale mnohem důležitější, o jaký varný typ brambory jde. Typy jsou označovány písmeny AD a liší se obsahem škrobu (pěkně podle abecedy, písmenko dál v abecedě = více škrobu).  V tabulce jsou shrnuty jejich podstatné vlastnosti a použití. Tak například: pokud bychom chtěli použít typ A na kaši, bude z toho nepoživatelná kejda (namísto jemné kaše vytvoříte něco s konzistencí mezi betonem a nudlí z nosu). Varný typ C se zase nehodí pro výrobu bramborového salátu, ale je třeba vhodný na hranolky nebo knedlíky. Za vším stojí škrob. Ten může i za to, že se ani uvařené brambory nemohou zmrazit. Na druhou stranu se škrob dá využít i pro výrobu alkoholu, což je docela fajn využití, že? Je také významným zdrojem energie.

Varný typ A B C D
Vlastnosti Lojovité, nerozvářivé Slabě moučnaté Moučnaté, kypré Vysoký obsah škrobu
Použití Saláty a vaření ve slupce Přílohové Noky, knedlíky, kaše, hranolky Na líh a výrobu škrobu

V supermarketech většinou najdete dva až tři varné typy bez možnosti výběru odrůdy, koneckonců ne všechny odrůdy se komerčně pěstují. A popravdě, vyznáte se v odrůdách? Já ne. Ale přesto nezapomeňte – brambory jsou prostě skvělé. A ty české obzvláště :).

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Ovoce a zelenina