Óda na čočku

Čočka z Le PuyJíte na Nový rok čočku? Prý to přináší peníze. Spousta lidí si ji bohužel spojí jen s jídelnou na ZŠ, kyselou okurkou a párkem :|, snad i proto je spotřeba čočky v ČR dost nízká (0,6 kg na osobu/rok). Je to ale škoda, protože jde o nutričně zajímavou potravinu. Třeba jí po přečtení této ódy zase začnete jíst i vy :).

Skvělou zprávou je, že čočka obsahuje vlákninu (10 %), zároveň má nízký obsah tuků (1 %). Je i skvělým zdrojem  minerálních látek – obsahuje draslík, hořčík, vápník, železo i vitamíny (B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou, karoteny). Sacharidů obsahuje kolem 60 %, přesto má nízký glykemický index (tedy se po ní tak snadno netloustne). Věděli jste, že je čočka z jedné čtvrtiny tvořena velmi cennými bílkovinami, které jsou dobře stravitelné? Bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami. Některé z nich si neumí tělo vytvořit samo, přestože je potřebuje ke správnému fungování. V čočce jsou tyto aminokyseliny zastoupeny všechny až na jednu (methionin). Proto je potřeba si k čočce zakousnout nějakou obilovinu (třeba celozrnný chleba). Pak bude čočka opravdu skvělým zdrojem bílkovin, a tedy i aminokyselin. Mluví se dokonce i o vlivu čočky na prevenci kardiovaskulárních onemocnění a zlepšování hladiny cholesterolu v krvi.

Problémem některých druhů čočky může být to, že způsobují nadýmání. Nepříjemnou vlastností čočky je i výskyt antinutričních látek (tedy látek, které snižují schopnost těla využít některé nutriční látky). Tyto látky tvoří přirozenou ochranu čočky před škůdci. My sice škůdci z pohledu čočky určitě jsme také, ale víme, že namáčením je můžeme alespoň částečně odstranit. A navíc namáčením a varem lze snížit problémové nadýmání. Někteří lidé mohou trpět také alergií na bílkoviny čočky. Tyto problémy ale jsou v porovnání s přínosy téměř malicherné. Magazín Health dokonce označil čočku za jednu z nejzdravějších potravin světa.

Čočka pochází nejspíše z blízkého východu a znali ji už v období neolitu. Největším světovým producentem je překvapivě Kanada (Saskatchewan), přesto ji nejvíce zkonzumují v Indii (která je druhým největším producentem). V Indii existuje kolem 50 variant různých barev, ale nejdelikátnější je údajně francouzská odrůda čočky z Le Puy (kilo stojí kolem 260 korun). Nevím, ještě jsem neměla tu čest ji ochutnat, ale já jsem si oblíbila čočku červenou. Svoji barvu získává až po odstranění vnějších obalů. Je dobře stravitelná (i pro kojící matky:-)) a jedí to dokonce i batolata a předškolák. A dá se velmi snadno sehnat. Praktická to plodina, že? Přeji vám vše dobré a dejte si čočku!

Zdroje

Autorem fotografie je Jessica Spengler, fotografie je volně použitelná pod licencí CC BY 2.0.

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Luštěniny