Není brambora jako brambora

Bramborové tiskátko

Pamatujete si z dětství na pohádku Jak jela mašinka pro brambory? Brambor bylo mnoho, koleje nevedly až na pole. Prostě jeden velký průšvih, jehož výsledkem byly namrzlé brambory. Sice mašinka dostala medaili, že vše nakonec odvezla, avšak ony brambory zůstaly nasládlé. O tom už se bohužel v pohádce nedočteme. Je to dost škoda, děti by se naučily praktickou radu do života, tedy nekupovat brambory v mrazech na tržnici.

Evropané znají brambory od poloviny 16. století. Průměrný Čech spotřebuje jich za rok přibližně 80 kg (pro srovnání rýže sní asi 4,5 kg). Brambory nám prostě jedou. Jsou vhodným zdrojem sacharidù, vlákniny, minerálních látek a vitamínu C. Mohou ale obsahovat i toxický alkaloid solanin a některé mohou být také zdrojem dusičnanů (z hnojiv).  Alkaloid je nejvíce obsažen v zelených nebo v naklíčených částech plodiny. Takové kousky je dobré důkladně oloupat a pokud možno, nevařit ve slupce. Skladováním v temnu je dobrou prevencí. Pokud by přesto byl jeho obsah vyšší, poznali byste to po uvaření podle nahořklé chuti.

Mějte na paměti, že není vhodné jíst nahnilé brambory. Ona taková plíseň je vidět často jen na části brambory. Řeknete si, fajn, oříznu jí a bude to dobré. Vážně to dobré nebude. Plísně totiž produkují toxiny, které jsou mimo jiné i karcinogenní. A ty se dostanou do celé brambory, ne jen na onen tmavý kousíček. Můžete je pak okrajovat týdny, měsíce, roky a tělo si to všechno pomalu sčítá a pamatuje a pak překvapí. Nemile. Toxiny plísní mohou působit rakovinotvorně, teratogenně, mutagenně, poškozovat ledviny, játra, slezinu a centrální nervovou soustavu… prostě fuj! Jak tomu předejít? Brambory by měly volně dýchat, srážení vody v igelitovém pytlíku právě tvorbě plísní přímo nahrává. Vhodné skladování má ještě jedno úskalí. Teplota nesmí klesnout pod 3 °C, jinak by mohly mít nasládlou chuť. Až příště budete nakupovat, všimněte si jestli nekupujete nahnilé kousky, nekupujte venku v mrazu. Tedy pokud je nebudete používat s dětmi na razítka.

Příště se dozvíte o varných typech brambor, různých odrůdách a mnohem víc. Tak dobrou chuť!

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Ovoce a zelenina