Zakysaná smetana

Zakysaná smetana je jednoduše řečeno smetana prokysaná bakteriemi mléčného kvašení. Tedy taková, která je bez přídavků jiných složek. Výrobků s názvem zakysaná smetana bývá v regálech mnoho. A tak mnohdy vítězí při výběru atraktivnost obalu nad složením výrobku. Tak například na jednom druhu výrobku se na nás z obalu směje nejmenovaný populární šéfkuchař. Říká nám, že jeho výrobek je určitě ten nejpovedenější. Ale má pravdu?

Zkusme se nad tím trochu zamyslet. Může být smetana se sníženým obsahem tuku sama o sobě ještě krémovější nebo hustější? Ne, opravdu nemůže! Čím obsahuje více tuku, tím bude bude prostě lepší. A pokud chceme hubnout, tak si jí dáme jen trošku, ale zato kvalitní. Pokud bude ve výrobku škrob, pektin nebo jiné přidané látky, pak ho raději zase vraťte zpět. Doporučuji vzít do ruky lupu a číst složení.

Ještě jedno úskalí na nás může čekat – v podobě náhrady mléčného tuku rostlinnými oleji. Takový produkt neponese název zakysaná smetana, ale zakysaný krém. Pro nepozorného zákazníka drobnost, ale rozdíl je veliký. Ne, že by nám to mohlo nějak výrazně zdravotně uškodit, ale nebude to tak lahodné a složeni je prostě jiné. Jedná se o levnější náhražku.

Zkuste se jednou při nákupu na výběr zakysané smetany zaměřit. Budete možná překvapeni…

Komentáře

Na stránkách najdete články nabité zajímavostmi o jídle, bez růžových brýlí a objektivně. Jsem absolventkou VŠCHT Praha, oboru Technologie potravin (2010) a Specializace v pedagogice (2013). Od dubna 2013 se snažím popularizovat chemii skrze projekty The Chemistry is all around us-network, Noc vědců 2013, 2014, Vědu v ringu, programu AMGEN Teach aj. Nově jsem součástí projektu Scichallenge, který se právě rozbíhá. To vše pod hlavičkou VŠCHT. Hrozně ráda v rámci práce jezdím na konference po Evropě a sbírám znalosti od zkušenějších. Ale hlavně, jsem maminkou čtyř dětí.

Označeno v Mléčné výrobky